vh jog jelzálog alapján


Sherlock # 2013.06.17. 08:38

Igen, plusz ki kell fizetnie a két árverési ár különbözetét, az már nem lesz annyira happy.

runningman # 2013.06.16. 23:16

Esetleg csinálhat egy olyat a zálogjogosult, hogy jó ismerőse 10% előleggel bejelentkezik az árverésre (zárás előtt néhány napig odaérhet a végrehajtóhoz az előleg), fellicitálja a házat az égbe majd nem fizeti ki. Ekkor bukja a 10% előleget*, a következő árverésnél meg már beérkezik az igénye és övé lesz az új árverésből a zseton.
De ez csak egy ötlet.

*ha más szankció nincs, az ismerősnek még vagyontalannak sem kell lennie

gerbera317 # 2013.06.16. 18:53

(meghatározott cselekmény végrehjatása) kitöltésével jelzálogjogosult kéri a zálogtárgy értékesítését

A zálogtárgy értékesítése nem meghatározott cselekmény. Ha végrehajtandó határozat megnyitotta a zálogjogosult kielégítési jogát, akkor a végrehajtást pénzköveteléses vh-lappal kell elrendelni.

Ettől függetlenül, a folyamatban lévő árverésből - sikeres árverés esetén - befolyt pénzből nem juthat kielégítéshez, mivel nem szerepel az árverési hirdetményen. Annak idején, a felhívásra időben rámozdulva be kellett volna kapcsolódni.

A továbbiakban már csak abban reménykedhet a jogosult, hogy sikertelen marad az árverés, és az újabb hirdetményen már rajta lesz. Ekkor a befolyt vételárból a zálogjoga ranghelye szerint részesülhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.14. 14:12

Szerintem elkésett, be kellett volna kapcsolódni a végrehajtásba.

peteka # 2013.06.14. 11:33

a jelzálogjogosult, mások kérelmére indult végrehajtási eljrásásba nem csatlakozott.a jelzálogjiogára hivatkozással. A bíróság mások kérelmére megindította avégrehajtást, az ingatlanra való licit folyamatban van. Időközben azonban a jelzálogkötelezett a bíróság jogerős ítélettel kötelezte egyrészt a tartozás jelzálogjogosult részére történő megfizetésére, másrészt a jelzálogtárgyból történő kielégítés tűrésére.
Az a kérdés, ha az 501-es számú végrehajtási nyomtatvány (meghatározott cselekmény végrehjatása) kitöltésével jelzálogjogosult kéri a zálogtárgy értékesítését, amelyre fentiek szerint a végrehjatás, más - zálogjoggal nem rendelkező hitelezők kérésére megindult - elsőbséget élvez-e a zálogjoga alapján ugyanúgy, mintha bekapcsolódott volna zálogjoga alapján - korábban a végrehjatási eljárásba? Vagy ez az elsőbbségi jogosultsága elvesztett azzal, hogy nem kapcsolódott be?