Amennyiben helyette fizettél, a kifizetett összeg erejéig a követelés jogosultjának (bank) a jogutódjává válsz (a jogutódlást persze a bíróság állapítja meg de peren kívüli eljárásban).
Tudomásom szerint azonos vh ügyszámon hajthatod az igényedet az adós terhére.
jelzáloghitel / ha az adós nem tuldajdonos
Azt követelheted tőle, amit helyette fizettél ki.
„Tehát, miután helyette megfizettem a tartozást, egy polgári peres eljárást kezdeményezve követelhetem az ő tulajdonában álló ingatlant?”
Nem.
Sziasztok!
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Tehát, miután helyette megfizettem a tartozást, egy polgári peres eljárást kezdeményezve követelhetem az ő tulajdonában álló ingatlant? ebben az esetben milyen jogcímen indíthatok pert, és csak abban az esetben tehetem, ha már az ügy lezárult, időközben nem?
Teljesítésnek minősül az is, ha netán az eszközkezelő átveszi a jelzáloggal terhelt ingatlant? a bérleti díjat az adósnak, vagy az ott lakó haszonélvezőnek/készfizető kezesnek kellene fizetnie? erről tudtok esetleg vmit?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Mindettől függetlenül felnyomhatod az adóst, hogy van neki ingatlana.
Az adóstól te csak akkor követelhetsz bármit is, ha te teljesítettél a banknak. (Teljesítésen értve azt is, ha nem önként teljesítettél, hanem végrehajtották rajtad.)
Szia,
a keszfizeto kezesen sajnos a tartozast automatikusan hajtjak vegre, illetve kotelezik ot fizetesre, amennyiben ados nem fizet. Te ebben az esetben a megfelelo jogi lepesek utan az adoson vegrehajtathatod sajat magad altal kezdemenyezett eljarasban az o vagyonara, az altalad, helyette megfizetett tartozast. Emiatt nem jo buli keszfizeto kezesnek lenni.
Kedves Fórumozók!
Hálás lennék, ha megosztanátok véleményeteket az alábbi helyzetet illetően:
- adott egy ingatlan (2 tulajdonossal + haszonélvezővel)
- az ingatlanra jelzálog került, a tulajdonosok hozzájárulásával (készfizető kezesség vállalásával), de az adós egy 3. személy, akinek nincs tulajdonjoga az ingatlanon
- az adós nem fizet(ett), emiatt a bank felbontotta a szerződést
- azonban a nem fizető adós időközben (kizárólagos) tulajdonjogot szerzett egy másik ingatlanon.
A kérdésem, hogy ilyen esetben, akár peres eljárás kezdeményezésével, akár más úton-módon van lehetőség arra, illetve kötelezhető-e az adós, hogy a felvett hitel összegét az ő tulajdonában álló ingatlannal egyenlítsük ki, vagy a jelzálog átkerüljön az ő ingatlanára?
A válaszokat előre is köszönöm,
d
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02