Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.
X.Y. végrehajtó irodával megállapodást kötöttem, jkv. is készült, hogy tartozásomat a munkabérem 33%-os letiltásával fogom rendezni. Le is vonták az első részletet, át lett utalva a követeléskezelőnek. Akkor estem hanyatt, amikor a bankszámlámon megjelent a teljes tartozásom inkasszóként, annak rendje és módja szerint az összes jövedelmemet le is emelték.
A végrehajtó irodát felhívtam, és azt a tájékoztatást kaptam, az nincs jegyzőkönyvezve , hogy a letiltáson kívül nem alkalmazhatnak más beszedési módozatot. Kérdem én, ha megállapodtam, akkor is megtehetik ezt, elvéve a teljes jövedelmemet , nincs egy határ ? Hol lehet ez ellen tenni valamit ?
Velünk tényleg mindent megtehetnek ?
Te így értetted a megállapodást, a végrehajtó meg úgy. Mi honnan tudhatnánk, hogy melyik a helytálló értelmezés?
(Azt azért megjegyezném, hogy a végrehajtónak ahhoz, hogy letilthassa a jövedelmed harmadát, nincs szüksége megállapodásra.)
A letiltás nem részletfizetés, és még csak megállapodni sem kell róla, mivel nem önkéntességen alapul. A letiltás sikerétől függően a végrehajtó saját hatáskörben eldöntheti, elegendő-e a letiltás és szüneteljen-e a végrehajtás letiltással, vagy folyjon tovább az adós egyéb vagyonára is. Az a jegyzőkönyv valószínűleg nem tér ki ezekre a részletekre, de neked azt jobban kell tudnod, mert a te birtokodban van, nem a miénkben.
Tehát végeredményben az utolsó forintomat is elvehetik és nem tehetek ellene semmit ? Úgy tudtam, hogy a jövedelmet max. 50 %- ig vonhatják el .
Az a letiltás. Az inkasszó meg az inkasszó.
Szép estét Mindenkinek! :)
Pontosan ugyanezt a kérdést szoktam feltenni mostanság, így kerültem ide.
A problémám:
Tudom, a szemétszállítást fizetni kötelező. Nem értem ugyan, demokratikus államban hogyan lehet kötelezni az embert arra, hogy fizessen egy szolgáltatásért, amire nincsen szüksége, de hát sok igazságtalan törvényről tudunk.
Nos, a polgármesteri hivatal szerződött a szolgáltatóval - természetesen a polgármesternek is van benne tulajdoni joga -, szerződést megírták, kiküldték, senkit sem érdekelt az én véleményem.
Fizettem is az előírt összeget, egészen addig, míg mr nem bírtam gázzal fűteni, nem futotta a nyugdíjamból, ezért beállítottam egy kályhát. Akkor kértem a szolgáltatót levélben, hogy a kiszabott 1800 forintot vegyék már lejjebb, a minimumra, mert én egy gramm szemetet sem teszek ki, épp ellenkezőleg, örülök, hogy a szeptembert végigfűtöm szeméttel, ezen is spórolok, tehát a kis megspórolt pénzecskémet ne vegyék már el tőlem, a semmiért elég szerintem ennek az összegnek a harmada is.
Küldtek válaszként egy formanyomtatványt, amiben közölték, hogy a szemétszállítási díj fizetése kötelező. Írtam még egy levelet, oké, értem, hogy kötelező, de ne ennyit már, hiszen ez az összeg a jövedelmem 6%-a, két heti kenyérre való, sokkal jobb helyre is tudom költeni.
Válaszként kiküldték ugyanazt a formanyomtatványt.
Én pedig két éve nem fizettem nekik, most viszont behajtócég fenyeget, végrehajtással.
Soha életemben nem vettem fel hitelt. Sosem volt pénzem törleszteni, 28.500 forint most a rokkantsági járadékom, ebből éltem meg, ha kellett zsíros kenyéren.
Mindig csak addig nyújtóztam, ameddig a takaróm ért, és mégis megtalálják a módját, hogyan tegyenek a rendszer ellenségévé, akink rettegnie kell, akit fenyegetni lehet.
Szóval amellett, hogy ezt a törvényt a lehető legigazságtalanabbnak tartom, amellett az is nagyon durva, hogy az embert a szolgáltatók úgy kezelik, mintha a fenekükből húzták volna elő, már elnézést, válaszra sem méltatják, de hát minek is, hiszen a törvény mellettük áll, és ezt ők nagyon jól tudják is.
Minek is alkudoznának, minek is engednének, hiszen mostanra 45.000 forint tartozást írnak a számlámra, a semmiért, mert ráadásul még becsületességgel is megvert az Isten, két éve tényleg egyetlen-egyszer ki nem tettem a kukát. A pille palackokat elviszem olyannak, aki gyűjti, a konzerves dobozokat szintén, az üvegeket beviszem a központi szelektív gyűjtőbe, a papírt eltüzelem, nyáron szépen bezacskózva elteszem, végigfűtöm vele a szeptembert.
De ez senkit sem érdekel, fenyegetnek, mert nem adom oda az utolsó falat kenyeremet is.
A 28.500 forintomból nem élek vajmi nagy luxusban, elképzelésem sincs, ha valóban arra kerülne a sor, innen a végrehajtó mit tudna elvinni, egyetlen értékesebb tulajdonom egy televízió, amit öt éve vettem használtan 20.000 forintért.
Nem is annyira ez izgat, hanem inkább csak dühös vagyok, amiért valóban, VELÜNK MINDENT MEG LEHET TENNI!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02