Követelést szeretnék vásárolni

Anthea80 # 2014.01.23. 15:40

Kedves Fórumtagok,

a segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben:

Nagyszüleim házán 11 millió Ft erejéig keretbiztosítéki jelzálog van bejegyezve. Mindkét nagyszülőm készfizető kezes volt, nagymamám azóta meghalt, az 1/2 tulajdonrészét pedig édesanyám és a testvére örökölték.

Most sajnos édesanym is meghalt, az ő Kft-je vette fel a hitelt. Én az örökséget anyukám után vissza fogom utasítani, így az ő 1/4 részét vagy örökli valaki más, vagy az államra száll.

A 11 millió Ft-ból kb. 6 millió Ft-ot már törlesztettek a takarékszövetkezet felé más ingatlanok eladásából.

A takarékszövetkezet hajlandóságot mutat arra, hogy a ház sorsának rendezéséről megállapodjon velem.

A kérdéseim a következők, köszönöm, ha válaszoltok rá:

1. én, mint magánszemély, megvásárolhatom-e a követelést ( a jelzálogjogot a nagyszülői házon), ha a takszövvel meg tudok állapodni az árban?
  2. ha ez sikerül, a tulajdoni lapra engem jegyeznek be, mint jelzálogjogosultat? Kb. mennyi ennek a költsége?
  3. ha küldök egy fizetési meghagyást a nagyapámnak (aki kezes), és nem él ellenvetéssel, megindíthatom-e a végrehajtást?

Én ugye azt szeretném elérni, hogy a második árverés után a házuk az én tulajdonomba kerüljön, és maradhassanak az ingatlanban. Ennek mi a menete? Ha az első és a második árverésen nem jelentkezik "külsős" vevő, akkor mi a módja annak, hogy az ingatlan az én tulajdonomba kerüljön? Gondolom saját magmnak, mint végrehajtást kérőnek, nem kell megfizetnem a vételárat.

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 07:58

A takarékszövetkezet hajlandóságot mutat arra, hogy a ház sorsának rendezéséről megállapodjon velem.

Veled?! Amikor visszautasítod az örökséget?

Anthea80 # 2014.01.24. 08:46

Kedves Sándor,

nem értem, mi köze van a kettőnek egymáshoz.