Végrehajtás egyszerre bt és mögöttes felelős ellen?

endrevagyok # 2014.04.28. 19:43

Tisztelt fórumozó közönség,

Egy egészen sajátos ügyben kérem tanácsukat, előre is elnézést, ha hosszú lesz. Édesanyám részben édesapám halála, részben felelőtlen pénzügyi ámokfutása következtében súlyosan eladósodott. Van egy családi ingatlanunk, melyet 1/2 arányban ő birtokolt, a másik felen a három gyermek harmadolva (1/6, 1/6, 1/6) arányban osztozott.

2012-ben szóban (!) megállapodtunk, hogy a hiteltörlesztést átvállalom, mivel a három testvér közül nekem a legjobbak a jövedelmi viszonyaim, cserébe az ő ingatlanrészét nekem "ajándékozza" (gondolom ez súlyos hiba volt). Ez akkor hatalmas terhet jelentett (a fizetésem 85%-át vitte el a törlesztőrészlet), de nem nagyon volt más választás.

Itt jön a csavar a történetben. Egy bt-ben beltag volt, akkoriban volt adótartozása, erről már akkor is tudtam, azonban azt mondta, ezt ki fogja tudni fizetni. Bevallom, készültem rá, hogy ez nem fog menni, de mint sajnos kiderült, nem ez volt az egyetlen tartozása. A lehető legrosszabb módon, úgy értesültem a dologról, hogy egyszer csak kopogtatott a végrehajtó (naná, hogy a saját címünkön van bejelentve a bt is). Ekkor jött egy őszinte beszélgetés, ahol is felgöngyöltük minden tartozását. Azóta ezeket minden józan erőfeszítésen túl, a saját jövőmet felélve elkezdtem kifizetni. Három nagyösszegű tartozás került elő, az egyik hitelezővel megállapodtam, a másikkal valószínű meg fogok állapodni, a harmadik azonban ott üt minket, ahol ér.

Először is egyszerre két végrehajtást indítottak: egyet a bt ellen, egyet édesanyám, mint ügyvezető, mögöttes felelős ellen. Kérdésem: ilyet lehet-e? A végrehajtást kérővel időközben született egy megállapodás, hogy 40 ezer forintos részletekben történő fizetést elfogadnak. Igen ám, de a végrehajtást nem szüntették meg.

Ez a három kérdésem van:

1. jogszerű-e egyidejűleg két végrehajtási eljárást folytatni?
  2. a fenti ajándékozás jelen esetben fedezetelvonásnak minősül-e? Édesanyámmal szemben az ajándékozás pillanatában nem, csak a bt-jével szemben állt fenn érvényes követelés.
  3. tehet-e olyat egy követelés engedményezettje, hogy látszatmegállapodást kínál, de a végrehajtási eljárást nem szünteti be?

Köszönöm szépen válaszukat!