Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatan árverés

Vadvirag0000 # e-mail 2021.04.08. 20:44

Kedves papnianus88 köszönöm a segitséget!
Ebbol azt vettem ki hogy, az a 6 hónap egyszeri,ha nem éltek akkor a halasztással akkor mostmár nem élhetnek!
"Sajnos" az a helyzet hogy 03.23.-án elutaltam az árverési előleget és aztán vételi ajánlatot tettem,mert sajnos akkor még nem volt tudomásom arról hogy,szigoritott védekezés van. A végrehajtotol kaptam egy ilyen üzenetet:
....összegű vételi ajánlatot tett. Amennyiben az árverés feltételei az árverés szünetelésének ideje alatt nem változtak, a végrehajtó jóváhagyása után az árverési rendszerben automatikusan közzétételre kerül az újabb árverési hirdetmény, valamint a hozzátartozó licitnaplóban az ön által tett vételi ajánlat.
Csak aztán volt nekem furcsa hogy nem jött több üzenet,és felhivtam a végrehajtót aki közölte hogy jelenleg nem indithatnak árverést. Elvileg ápr.végéig egyenlőre. És én ugy döntöttem hogy akkor ki várom ezt az időt "reménykedve" abba hogy nem lesz további hosszabitas.

drbjozsef #   2021.04.08. 20:06

Ezt mondtuk. Ilyen árat csak a jogosult adhatott. Hogy miért, azt ne kérdezd. Ötletem nincs. Mármint, hogy minek neki a tulajdonjog, sokra nem megy vele, jogszerű keretek között.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bonyolult2 # e-mail 2021.04.08. 16:45

.... egyszóval jogutód vette át a tartozást, kft az 1% tulajdonjogot, hókuszpókusz nem kell kifizetnie a csillagászati licitet, nem lesz következő árverés...

Vajon minek kellett nekik az 1%?

Bonyolult2 # e-mail 2021.04.08. 16:28

"(2)
Ha az árverési vevő a végrehajtónál a megállapodást igazolta, - visszatarthatja a vételárat, illetőleg azt a részét, amely a jelzálogos hitelező követelésének kielégítéséhez szükséges.
(3)
Ha a jelzálogos hitelező követelését a vételár felosztásakor nem lehet kielégíteni, a 150.$ (2) bekezdése szerint kell eljárni."

Bonyolult2 # e-mail 2021.04.08. 16:22

Üdvözlök minden fórumozót!
Nem tudom ki emlékszik még az 1%-os árverésre 6 000 000 huf licittel, de megpróbálok tényszerűen röviden beszámolni a fejleményekről.

Az árverési vevő aláírta az árverési jegyzőkönyvet 2021.03.30.án 10.24-kor

IDÉZEM:
"
Az árverési vevő (Első KB Ingalan Kft) csatolta a Central Workout Pénzügyi Zrt.-vel kötött, a Vht. 151$ (2) bek. szerinti megállapodást. A megállapodással egyidejűleg érkezett a végrehajtóhoz a végrehajtást kérő -egyben jelzálogjogosult - és a Central Workout Pénzügyi Zrt. között létrejött jogutódlási megállapodás, mely a Tatabányai Járásbírósághoz beterjesztésre került. A jogutódlás megállapítását követően lehet csak figyelembe venni a jogutódtól származó, Vht. 151$ (2) bek szerinti kérelmet.

Jogerős jogutódlás megállapítása esetén az árverési vevő által megszerzett (1%) tulajdoni hányadán a jelzálogjog változatlanul fennmarad."

papinianus88 # e-mail 2021.04.08. 10:41

vadvirág: halasztást a kiköltözésre a becsértékközléssel egyidejűleg kérelmezheti. Az a becsérték feltételezem kb. 2017-es lehet.
Vht. 140. § (4) bek

A végrehajtó a becsérték közlésével egyidejűleg tájékoztatja az adóst arról, hogy az értékesítést követően fennálló kiköltözési kötelezettsége teljesítésének elhalasztása iránti kérelmét legkésőbb a közlés kézhezvételétől számított 15 napon belül terjesztheti elő a bíróságnál.

Jelenleg még nehogy küldj aktiválási kérelmet, vagy előleg a folyamatos ingatlanárverési hirdetményekre, mivel hatályos a 112/2021. számú Korm.rendelet.

7. § (2) bek

A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának folyamatos árverezése iránti hirdetménye kapcsán a lakóingatlanra érkező vételi ajánlatot tenni kívánó árverező felhasználói nevének és jelszavának aktiválása iránt legkorábban a szigorított védekezés megszűnését követő 15. napon intézkedhet.

Azaz, ha megküldöd, akkor el kell utasítania, vissza kell utalnia. Sajnálatos, ha az EÁR-ban látszódik ennek ellenére... Szvsz kiszedhette volna a végrehajtó a "pipákat", amely alapján ő látja a hirdetményt, de az árverezők, díjmentesen nézelődők nem. Így nem csinál magának melót.

Vadvirag0000 # e-mail 2021.04.08. 10:21

Üdvözlöm Önöket!
Egy olyan dologban kérném a segitségüket,mert igazán nem vagyok jártas ebben a témában. Adott egy 2018.óta árverezett ingatlan,mely már az mbvk.oldalon a folyamatos árverések között található! Tehát,ha teszem fel sikeres árverési vevőként meg nyernem az adott ingatlant,akkor mennyi az az idő(a 04.31.es moratórium végén...és esetleg a veszélyhelyzet elmúlása után) mennyi az az idő amit meg fellebhezhet az adós,vagyis számba jöhet ilynkor már az a 6 hónap amit kérelmezhet a bent maradásra?! Vagy ez a 6 hónap már 2018.ban elindult árverés után le járt? Szóval sikeres árverés esetén. Van e még lehetőségük 6 hónap halasztást kérni?! Köszönöm Szépen a válaszokat! Szép Napot!

gerbera317 # e-mail 2021.04.08. 08:37

Az a végrehajtás szervezetének felépítéséből fakad: a végrehajtó (tehát a kinevezett végrehajtó személyesen) nem tud a kifogásról, csak a helyettese vagy az ügyintézője, akik viszont közelsem tartják fontosnak, hogy az ügyfelet tájékoztassák olyasmiről, ami nem kötelező. A végrehajtó az árverési jegyzőkönyv aláírásánál ott van, akkor vele meg kell beszélni mindent, többek között azt is lehet kérni, hogy ha kifogás érkezik, akkor arról értesítést kérsz. És akkor ő utasítja az irodáját (fel is írják "villogóba"), hogy így legyen. Ha viszont a vevő kuka, akkor úgy megy haza az aláírási aktusból, hogy semmit nem kért, és semmit nem tud például a birtokba adásról.

Andorjozsi # e-mail 2021.04.08. 07:28

Nem a kerelemmel kapcsolatban irtam, hanem hogy a jogeros birosagi dontesrol (kifogas elutasitasarol) sem kaptam semmit.

gerbera317 # e-mail 2021.04.07. 20:47

Két héttel ezelőtt beadtál egy kérelmet, aminek legkorábban 60 nap elteltével lehet bármilyen fejleménye. Miről kéne tájékoztatnia a köztes időben, amikor a fű se nől.

Andorjozsi # e-mail 2021.04.07. 16:15

Gondoltam a vegrehajto tajrkoztat arrol, hogy van jogeros dontes, vagy hogy tortent valami.. Dehatez hiu remeny volt :)
Ha a birosagot nem kerdezgetem semmit nem tudnek, meg azt sem, hogy mi lett a kifogasra a dontes. Jegyzokonyv alairasa ota (jo par honap) semmit nem tudnek az ugyrol..

gerbera317 # e-mail 2021.04.07. 16:06

Ja, hogy ennek van előzménye is? Ja igen, megtaláltam.
Nos, ezek szerint éppen időben kérted az átadást. Jól van. De mit kellett volna kapnod a végrehajtótól? A törvény szerint: A végrehajtó köteles - a lakóingatlan birtokba adására irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan birtokba adására irányuló kérelmet terjesztett elő. A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan birtokba adása iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
Mivel a megtalált előzmény alig több mint két hetes, igencsak messze jársz még attól a 60 naptól.

Andorjozsi # e-mail 2021.04.07. 15:40

Végrehajtotol nem kaptam semmit, de kertem sz ingatlan atadasat a jogeros birosagi dontest kovetoen 26nappal.

gerbera317 # e-mail 2021.04.07. 15:29

Rossz a kérdés. A végrehajtó saját elhatározásából nem lakoltat ki senkit, csakis kérelemre. Kérted a kilakoltatást?
A törvény szerint: Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha a kiköltözésre az előbbi szerint számított időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.
Tehát még egyszer: Kérted a kiköltözési határidő lejártát követő 15 napon belül a kilakoltatást a végrehajtótól?

Andorjozsi # e-mail 2021.04.07. 14:54

Sziasztok,
Tulajdonlapom a heten erkezett meg. Kerdesem, hogy az adost a vegrehajto majusi kikoltozosre felszolithatta? Persze ha nem lesz hosszabbitva a moratorium.. Ha nem koltozik ki a meghatarozott ideig az ados akkor hozzavetolegesen mennyi ido telhet el amikorra a kilakoltatast elrendelik?

papinianus88 # e-mail 2021.04.02. 07:27

Botanicus

Nem lajkolt be teged senki. Az mbvk oldalan, ha úgy keresel,hogy befejezett árverések, a részletes keresőbe beírod a települést, ki is dobja a tiéd. Cirka 70 misiért azt 03.29.-én valaki megnyerte. Nem is tudom miből gondoltad, hogy csak úgy törölték...rajta az aktualis licit, valamint az is ,hogy mikor járt le. Csak a vegrehajto tudna torolni az arverest, de egy kifogas miatt nem fogja :) szoval ez egy sikeres arveres volt. Amiben re remenykedhetsz, hogy a vegrehajtast foganatosito birosag megsemmisiti a hirdetmenyt.

Botanicus # e-mail 2021.04.01. 17:58

Senkio

szerintem az ingatlan végrehajtást kifogás alapján törölték vagy visszavonták azért tünt el, jobb helyeken mint az apeh ott kiírják, hogy törölve az mbvk kicsit analfusz módon van megcsinálva nekem 03 29-én lejárt az árverésem befejezettként van fent miközben vh. kifogást írtam. Úgy látom engem a Jóisten belájkolt :-)

norbertoo # e-mail 2021.03.31. 12:41

papinianus88:

Nógrád megye Salgótarján, de nem okoz számomra problémát Győr, vagy akár Szeged, Nyíregyházára lemenni az ügy érdekében ! Felhívom az MBVK-t és megkérdem, pár héttel ezelőtt hívtam már őket a hölgy akkor nemtudott még segíteni az ügyemben, mert még nem kapta meg a listát hol van ügyelet ügyfélfogadás.

papinianus88 # e-mail 2021.03.31. 10:58

norberto:

Az mondjuk nagy segítség, hogyha közlöd azt az információt, hogy hol élsz :) Gondolom Hajdúszoboszlóról nem fogsz elmenni regisztrálni Lentibe. :)
Ezen információ tudatában könnyebb. valószínűsítem, hogy van rendkívüli ügyelet az országban.

gerbera317 # e-mail 2021.03.31. 10:40

OFF Ej-ej, hát télleg nem érted? A "mindenképp"-en rugózunk. Sehogyan nem illik bele a szituációba. Ettől a válasz "igen" része még érthető maradt, csak érdekessé vált miatta a válasz. ON

norbertoo # e-mail 2021.03.31. 10:30

nemakarom elviccelni, de akkor az igen helyett mit kellett volna irnom? na de komolyan . Köszi a tanácsot felhívom az MBVK-t hátha szerencsém lesz, max ha nem licitál senki és újra felrakják addigra reményeink szerint elmúlik a vészhelyzet és akkor tudok már regisztrálni, meglátjuk.

oligaliga # e-mail 2021.03.31. 10:26

Hmm, érdekes egy válasz. Olyan, mint a régi NDK-s ifjúsági filmekben a "világos". Mondjuk, a lényegét megértettem, de akkor is érdekes.

Engem a fekete-fehér-igen-nem játéra emlékeztet. :D

gerbera317 # e-mail 2021.03.31. 10:20

Ha egy ingatlant nélküled árvereznek el, akkor azt már nem fogják újból "felrakni". Ha sikertelen marad egy árverés, akkor persze, majd újra "felrakják", és addigra már tudsz regisztrálni.
Egyébként hívd fel az MBVK-t, és kérdezd meg, van-e valahol rendkívüli ügyelet, ahol a szigorított védekezés ellenére is lehet regisztrálni.

norbertoo # e-mail 2021.03.31. 10:14

fogalmam sincs milyenek voltak a régi ndk-s filmek, fiatal vagyok én ahhoz meg minden, szerettem volna az ÉÁR - be regisztrálni igen, és mivan olyankor ha lejár egy árverés, a vészhelyzet után megint felrakják vajon ? vagy hogyan müködik ez?

gerbera317 # e-mail 2021.03.31. 10:12

Hmm, érdekes egy válasz. Olyan, mint a régi NDK-s ifjúsági filmekben a "világos". Mondjuk, a lényegét megértettem, de akkor is érdekes.