Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatan árverés

papinianus88 # e-mail 2021.01.28. 19:43

Sziasztok, a veszélyhelyzet hogyan érinti a folyamatos árveréseket? A jogszabály azt mondja, hogy a folyamatos árverésre jelentkezők jelszavát nem aktiválhatja a végrehajtó. Mi a helyzet akkor, ha valakinek már van aktív felhasználóneve?

Illetve átírható egyáltalán árverésen szerzett ingatlan a moratórium alatt? A végrehajtó szerint nem...

sehogy... melyik jogszabály, ami 4-5 hónapja nem hatályos? Ha elutalod az előleget és az aktiválási kérelmet megküldöd, akkor a végrehajtó intézkedik (a 2021.01.01. napjától módosított szabályok szerint)

Mit értesz átírás alatt? Ha aláírod az árverési jegyzőkönyvet, a vételár-különbözetet megfizeted, akkor jegyzőkönyv aláírásától számított 30 nap után intézkedhet a tulajdonjogod bejegyzéséről a végrehajtó.

Próbáld meg konkrétabban megfogalmazni a kérdéseid, mert ez:
Mi a helyzet akkor, ha valakinek már van aktív felhasználóneve?
teljesen értelmezhetetlen. Amennyiben regisztráltál, mondhatni élethossziglan árverező maradsz a rendszerben kivéve, hogyha önként kérelmezed, hogy töröljön bármely végrehajtó. Díjmentesen.

Insane_toaster # e-mail 2021.01.28. 18:59

Sziasztok, a veszélyhelyzet hogyan érinti a folyamatos árveréseket? A jogszabály azt mondja, hogy a folyamatos árverésre jelentkezők jelszavát nem aktiválhatja a végrehajtó. Mi a helyzet akkor, ha valakinek már van aktív felhasználóneve?

Illetve átírható egyáltalán árverésen szerzett ingatlan a moratórium alatt? A végrehajtó szerint nem...

István409 # e-mail 2021.01.28. 17:37

gerbera317
Köszönöm, lehet, hogy kissé türelmetlen vagyok, január 20-án kértem az átadást és azóta is semmi.

gerbera317 # e-mail 2021.01.27. 20:52

Végrehajtója válogatja: Van, amelyik nem is tudja értelmezni a kérelmet, és azt válaszolná, hogy "majd ha véget ért a moratórium". És van, amelyik "hurrá, egy gonddal kevesebb" alapon még aznap átadja neked az ingatlant.

István409 # e-mail 2021.01.27. 14:04

Sziasztok !
Bejelentettem a végrehajtónak, hogy adós ingóságaitól kiürítve birtokba vettem az ingatlant és a Vht.154.§(1) alapján kérem, hogy adja át azt nekem. Ez a gyakorlatban a bejelentéstől számítva mennyi idő míg megtörténik ?

kopf # e-mail 2021.01.22. 08:39

Köszönöm a válaszokat. Az lesz a biztos ha felkeresem a végrehajtót és megkérdezem miért fogalmazott így.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.20. 10:20

Talán ráépítés. A ráépítés nyilvántartáson kívüli szerzésmód.
Más kérdés, hogy a végrehajtó ezt nem dönthetné el, neki a nyilvántartáshoz kell igazodnia.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2021.01.20. 09:18

a második épület (...) csak szolgalmi jog alapításával közelíthető
Csak a végrehajtó tudhatja, miért ezzel hirdeti. Ugyanis így kívülről egyáltalán nem tűnik logikusnak ez a kitétel.

papinianus88 # e-mail 2021.01.20. 07:23

Kopf.

Az elmondottak alapján a végrehajtó előtt a 2 társtulajdonos/ egyetemleges adóstárs ügye van. Mindkét vegrehajtasi ugyben kerte az ertekesitest valamely jogoault,így 1/2+1/2=1/1 tulajdoni hanyadban tűzte ki. Igy konnyebb az árverezőnek, nem fordulhat elő,hogy az egyik1/2ed megnyeri,a masikat bukja.

A folyamatos arveres 5 evig kerul feltoltesre a rendszerbe. Akkor kerul le rola, ha letelik az 5 ev, ha valamelyik jogosult 3 honappal a kitűzes utan kerte ujra kituzni, vagy ahogyan te is erdeklodsz, kerte valaki az aktivalasat,azaz ajanlatot tesz. Ilyenkor lenyegeben újraéled az arverés es masnak is lesz lehetosege licitalni.

Az informacio kincs, abbol bajod nem lehet, hq erdeklodsz es megnezed szemelyesen is az ingatlant

kopf # e-mail 2021.01.19. 17:21

Üdv mindenkinek,

Kinéztem egy jelenleg folyamatos árverésen pihenő ingatlant.
Az ingatlanon kettő darab különálló épület van, ezzel kapcsolatban a végrehajtó a hirdetményben úgy fogalmaz a második épület jellemzésénél, hogy "Meglévő értékcsökkentő, mert csak szolgalmi jog alapításával közelíthető". Az ingatlan beköltözhetőként van feltüntetve, 1/2+1/2 tulajdoni hányados.
A kérdés, hogy miért fogalmazott így a végrehajtó? A földhivataltól letölthető térkép másolaton egy helyrajzi számon van az egész, láthatóan a két épülettel. Ha ott nem látok megadva külön helyrajzi számot akkor vélhetően nincs is, gondolom. Jól gondolom?
Kell-e attól tartanom, hogy a két épület egyikére nem vonatkozik az végrehajtás/árverés?

Valamint, az ingatlan több mint négy éve van folyamatos árverésen. Meddig marad ebben az állapotban?
A tulajdoni lapon az ezt megelőző árverés feljegyzése óta nem történt változás, ennek bő négy éve.
Van értelme felkeresnem a végrehajtót és beszélni vele erről az esetről?
Bár gondolom minden magától értetődő, csak én vagyok egy kicsit agyalós :D

Előre is kösz a választ!

papinianus88 # e-mail 2021.01.19. 10:18

nagynorbi peres úton utóbb, bizonyítás kérdése. A végrehajtó a birtokbaadási jegyzőkönyvre rögzítheti, hogy az ingatlan zárai kicserélésre kerültek. Nyilván, ha nincs ajtó, akkor az necces. Az állapotot leírhatja szvsz. Te pedig utóbb bizonyíthatod, hogy ott bizony volt ajtó.

Nagynorbi89 # e-mail 2021.01.19. 09:54

Sziasztok,
Lenne egy olyan kerdesem, hogy moratorium alatt az ados rongált, errol van bizonyitekom is(tanu, fenykep). Egyebkent egy a bejarari ajtot bontotta el. Kerdes, hogy ha atadja a hazat ezt az atadas atvetlire felirjam megjegyezkent, de akkor ezt nem fogja alairni, vagy majd utolag jogi uton eleg ezt rendezni es ne keruljon bele az atadas-atvetlibe? Mit tanacsoltok kivancsi vagyok ra. Egyebkent mar az en tulajdonomban van a haz csak nincs atadva es kerdes meg mit kovetett el. Koszonom!

papinianus88 # e-mail 2021.01.18. 09:24

gerbera: pontosan. Hányan telefonálnak úgy, hogy már "regisztráltak a neten, emiatt nem jönnek be személyesen" :D :D adatbázisok összekukázzák az mbvk oldaláról az ingatlanokat és 1 havi regisztráció kb 5ropi éves meg mondjuk 20. Aztán csodálkozik a nagyérdemű, amikor az ingyenes látogatható mbvk oldalán megtalálnak mindent és egyszeri 6.000 -Ft-ból kb két életre ott csücsülhetnek az EÁR-ban :D

gerbera317 # e-mail 2021.01.18. 08:51

Igen, létezik ilyen is, tehát amikor a hitelező bank árverésen megszerzi az ingatlant, majd pedig árusítja. Ezek jó vételek tudnak lenni.
A kérdező itt inkább olyanba futott bele, amikor az ingatlan-közvetítő hatósági árveréseket is hirdet az oldalán, és lúzereknek pénzért adja át a NAV vagy az MBVK linkjét. Ez nagyjából olyan, mint amikor egy utazásszervező olcsón hirdet hajdúszoboszlói nyaralást, és miután fizettél, megküldi neked a szallas.hu/hajduszoboszlo linket azzal, hogy innentől intézd te magad tovább.

drbjozsef #   2021.01.18. 07:24

Biztos ilyen "banki visszavett ingatlanok" típusú hirdetés. Tele van vele az arckönyv. A piaci árhoz képest arcpirítóan alacsony árakat írnak, mondjuk az árverés nincs kihangsúlyozva...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2021.01.17. 22:38

Hatósági árverés közvetítő cégen keresztül? Mennyit kérnek az mbvk-linkért?

Noresz19 # e-mail 2021.01.17. 21:51

Sziasztok fórumozók!
Tanácstalan vagyok végrehajtás alatt álló ingatlan vásárlásával kapcsolatban. Közvetítőcég által hirdetett áron aluli ingatlan jó elhelyezkedéssel, szóval ránézésre nagyon csábító. Arra lennék kiváncsi, hogy mik a buktatók? Tapasztalataitok alapján volt olyan, akinél minden gördülékenyen ment? Kifizetted, vártál néhány hónapot és aztán birtokba vehetted az ingatlant? Vagy minden esetben kell számítani valami bökkenőre a folyamat közben? Ügyvéd felfogadását javasoljátok? Köszi a válaszokat.

Laci6711 # e-mail 2021.01.14. 12:51

gerbera317
Köszönöm az infót és a segítséget!

gerbera317 # e-mail 2021.01.14. 12:04

vevőként kifizetem a vételárat az árverezőnek
Az árverési vevő is egy árverező. Megfordítva: az árverezők egyike lesz az árverési vevő. Tehát árverező az, aki vételi szándékkal részt vesz az árverésen. A vételárat a vevő a végrehajtónak fizeti meg.
Tegyük fel, hogy egyébként értettem, mit akarsz kérdezni. Akkor: Ha már tied az ingatlan, odamész, birtokba veszed, és bejelented a végrehajtónak, hogy az adós az ingatlant ingóságaitól kiürítve elhagyta, és ráutaló magatartással biztosította, hogy az a végrehajtó átadja a vevőnek. Ezért te most az ingatlant birtokba vetted, és kéred a végrehajtót, hogy a 154. § szerint adja át az ingatlant.
nem is lehet hivatalosan megnézni?
Már rég' meg kellett volna nézned. "Nem hivatalosan".

Laci6711 # e-mail 2021.01.14. 10:56

Tisztelt gerbera317
Az árverési hirdetményben az szerepel "Az ingatlan üres évek óta nem lakják...." Ez azt jelentheti, hogy nyertes árverési vevőként kifizetem a vételárat az árverezőnek és azonnal birtokba is adhatja az ingatlant? Illetve ha nem lakik senki a házba akkor a belülről nem is lehet hivatalosan megnézni? Várom szíves válaszát.

drbjozsef #   2021.01.10. 12:44

Nálam okosabbak majd megmondják, de szerintem kifejezetten de facto.
A kérdés ilyen esetben a birtokos személye, pontosabban, hogy van-e (aki akár lehet nem a tulajdonostárs, hanem az ő jogán az ingatlanban lakó személy is). Az átadás, birtokbaaadás, kilakoltatás feltétele, hogy birtokba adható legyen az ingatlan. Ha valakinek oda szól a lakcímkártyája, de életvitelszerűen nem ott lakik, az kevéssé számít.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tulipán1974 # e-mail 2021.01.10. 01:49

Kedves drbjozsef, a konkrétan ott lakik az azt jelenti, hogy lakcímkártya szerint lakik ott a tulajdonostárs, vagy de facto?

drbjozsef #   2021.01.10. 00:51

tulipán1974,

A "beköltözhető" szót nem úgy kell érteni a végrehajtásban, hogy ha kifizetted, akkor odamész oszt becuccolsz.

Egy ez terminus technicus : minden ingatlan "beköltözhető", kivéve azokat az eseteket, amiket a végrehajtási törvény konkrétan felsorol, hogy "lakott"-an kell árverezni (141.§).

Egy résztulajdon csak akkor lakott, ha nem adós tulajdonostárs benne lakik ( de még ez alól is lehet kivétel). Nem "joga van ott lakni" (amúgy igen, van), hanem konkrétan ott lakik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tulipán1974 # e-mail 2021.01.09. 22:34

Kedves Fórumozók!

Régóta szeretnék választ kapni a következő kérdésre.

Miért van az, hogy 1/2 lakástulajdont van amikor lakottan (ezt értem), van amikor beköltözhetően hirdetnek meg árverésre?

Hogyan lehet beöltözhető státuszú egy 1/2 lakás? Mindenhol azt olvasom, hogy mivel a társtulajdonosnak joga van ott lakni, minden esetben lakottnak minősül az árverezett 1/2 tulajdoni illetőség.
De akkor miért van az, hogy többször látom, hogy az árverezett fél lakás beköltözhető?

Van-e a lényeget tekintve különbség aközött, hogy a 1/2 lakást lakottan, vagy beköltözhetően hirdetik meg árverésre?

papinianus88 # e-mail 2021.01.09. 11:37

szomorú örökös, nem para ;)

A közig végrehajtás teljesen más állatfaj amúgy. Náluk van hivatalból évültetési eljárás, átvezetés jogintézménye is, 500 ezer alatt jelzálogjogot kellene bejegyeztetniük (ezt néha elcseszik) és ott valóban benne van a sztoriban, hogy a követelés csökken. Nem repül rá egy 30%-os fix kamat.