eladott ingatlanrész végrehajtása

hkve # 2016.05.05. 13:27

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném hozzáértéseteket és tanácsaitokat kérni, próbálom a történetet tömöríteni:
Édesapám egy pénzügyileg és egyéb módon is eléggé rendezetlen életet élő ember, folyamatosan voltak-vannak kisebb-nagyobb személyi hitelei és tartozásai élete során de ezek valahogy mindig visszafizetésre kerültek, rendszerint családi segítséggel.
Kb 2 éve történt: engem és Édesanyámat megtalált azzal a kéréssel, kölcsön tudnánk-e neki adni a 2,5M Ft-ot készpénzben. A pénzt nagyszüleim segítségével, családi összefogással összeadtuk de mivel borítékolható volt, hogy ezt a pénzt sosem látjuk viszont így azzal a feltétellel kapta meg, hogy a nevén 1/2 tulajdoni hányadban lévő lakóingatlant(melyben 1/2-1/2 tulajdoni hányadban voltak Édesanyámmal és máig lakják is) visszterhesen átíratja az én mint egyedüli egyenes ági örököse nevére. Csak így voltunk hajlandók pénzt adni neki. Ezt követően Édesanyám is ajándékozással rám íratta a saját részét ő haszonélvezeti jogot kötött ki az 1/2 részére, tehát így 1/1 arányban a nevemre a szüleim lakóingatlana, egy "fél" haszonélvezeti joggal Édesanyám részére. (Apám a volt lakásrészére haszonélvezeti jogot nem kapott)
Ezzel az összeg jelentőségéből kiindulva hosszú időre megoldottnak is hittük a helyzetet, amíg néhány hete teljesen véletlenül egy kallódó papírból ki nem derült, hogy Apám készfizető kezességet írt alá jó 4 évvel ezelőtt az akkori szeretőjének egy még kb kamatokkal 8M Ft tartozást mutató, 2040-ig futó CHF hiteléhez. Tudomása szerint még nincs a törlesztésben elmaradás, jelenleg is rendben fizeti az adós. Viszont ezzel utólag egy olyan helyzetbe kerültünk, amivel már nem tudunk mit kezdeni. A papírokat előkerestettük Apámmal melyekből kiderült, hogy a kezesség vállalás időpontjában (nem tudjuk az okát miért de) átjelentkezett a szeretője lakcímére(néhány hónapra akkor el is költözött valóban), a kezességi szerződésen is az idegen lakcím szerepel mint sajátja. Ezzel feltételezem, az életközösséget felbontotta Édesanyámmal a kötelezettségvállalás idejében. Szeretném tanácsotokat kérni, mit célszerű tennünk ilyen esetben, továbbá a következő kérdéseim lennének arra az esetre, ha a jövőben bedőlne bármi okból a volt szeretője hitele, aminek a kezessége már borítékolhatóan a nyakán marad, mert az adós nem akar más kezest keresni:

1. A CHF hitel fedezeteként a hitelezett ingatlanra banki jelzálogjog van bejegyezve, az ingatlan jelen piaci árán kb a hitel összegével megegyező értékű(8-9M Ft) Ebben az esetben a tartozás tárgyát képező ingatlant árverezik el először, vagy a készfizető kezes vagyonához nyúl a végrehajtó?
  2. a lakóingatlanunk, melynek 1/2 részét kb 2 éve megvásároltam Apámtól, érintett lehet bármi módon egy esetleges végrehajtás során? (mivel még anno 1/2részben a tulajdonában volt még amikor a kezességet vállalta)
  3. azzal, hogy a kötelezettség vállalás időpontjában Apám bizonyíthatóan elköltözött otthonról, Édesanyámat mint akkor mit sem tudó, jelenleg is házastársát nyugdíjasként milyen kötelezettség terheli egy esetleges végrehajtásban?
  4. Amennyiben a családtagok papíron is nyilatkoznak arról, hogy a lakásrész vásárlásra fordított készpénz teljes összegét ők adták, megerősíti a készpénzes adásvételi szerződést melynek keretében a nevemre került az ingatlan része? Ha igen, erről elég tanúkkal írásban nyilatkozni, vagy közjegyző előtt kell megtenni?
  5. Ráhúzhatják-e utólag a fenti körülmények figyelembe vételével hamisan a fedezetelvonási szándékot a szerződésre?

Igen, tisztában vagyok vele, hogy apám egy címeres marha és az is marad de nekem ezt dobta a gép, így kérem tisztelettel csak technikailag hozzászólni az általam leírtakra.

Segítő szándékú válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Z.

gerbera317 # 2016.05.05. 15:11

2. és 5. kérdés:
Az öreg nem zálogkötelezettségeg vállalt, hanem kezességet. Álláspontom szerint akkor sem lehet itt fedezetelvonásról beszélni, ha történetesen fény derülne arra, hogy a kezességvállaláskor ingatlannal rendelkezett, és azt azóta eladta (mert eladta, még csak nem is elajándékozta).
A többi kérdésen én nem is agyalnék, vagy ha mégis, majd megmondják a többiek.

hkve # 2016.05.08. 08:05

Tisztelt Gerbera317!

Köszönöm a választ.
Tehát amennyiben Apám nem vállalt konkrétan zálog kötelezettséget, egy bank felé vállalt készfizető kezesség is kizárólag csak az aktuálisan meglévő ingó vagyonát érintheti egy esetleges végrehajtás során? (kezességi szerződés csak a bankszámlájára vonatkozó kitételeket említ, ingatlant vagy egyebet nem)

Nem tudom, technikailag hogy működik a zálog kötelezettség de a lakásunknak a tulajdoni lapján semmi ilyen jellegű terhelés vagy bejegyzés nem szerepelt(gondolom bejegyeztette volna a bank)
Ugye a hitel máig rendben van fizetve, tehát a hitelezőnek nincs semmilyen élő igénye Apám irányában jelenleg és korábban sem volt.
Tehát akkor véleményed szerint nincs is semmilyen probléma, innentől Apám volt lakásrészére nem támaszthatnak a készfizető kezessége alapján semmilyen módon igényt egy végrehajtás során sem?

Várom mások meglátásait is a kérdésben.
Előre is köszönöm!
Z.

gerbera317 # 2016.05.08. 09:20

Tisztelt Gerbera317!

Leginkább azzal tisztelnél meg, ha nem feléznél a hozzám intézett kérdésedben.

hkve # 2016.05.09. 08:18

"...ha nem feléznél"
Ezt kifejthetnéd, mit jelent számodra a "felézés"

Persze a lényeget tekintve ha a segítő szándékod az első válaszodban kimerült azt is megértem, manapság nyilván semmi sincs ingyen.

Köszönöm!
Z.

gerbera317 # 2016.05.10. 21:56

mit jelent számodra a felézés

Ezt jelenti: „egy bank felé vállalt készfizető kezesség”. Meg ezt: „a hitelezőnek nincs semmilyen élő igénye Apám irányában ” Ezekért egy érettségi vizsgán megbuknál, mindjárt kétszer is.

Egyébként pedig olyat kérdezel, amit egyszer már megkérdeztél, és a választ is megkaptad rá.

hkve # 2016.05.11. 09:30

Kedves gerbera317 :)

Lehet, számodra ugyanannak tűnik a kérdés, mivel vélhetően rendelkezel olyan információkkal, amikért én jogból laikusként segítséget kérve érkeztem ide. Ebből adódóan nyilván a megfogalmazásom sem lehet szakmailag értékelhető, gondolom fordított lenne a felállás ha én meg leülnék Veled programozni. :) Amennyiben akarnád, értenéd amit kérdezni szerettem volna de nem akarod.
Egyébként meg érettségiztesd azt, aki vevő a szakmaiságba csomagolt fölényeskedő stílusodra. Neked a továbbiakban már nem reagálok semmire. :)

hkve # 2016.05.31. 12:52

Tisztelt Szakértők!

Várom szíves tanácsotokat az alább olvasható konkrét helyzettel kapcsolatban, milyen lépések megtételét javasoljátok.

Köszönettel:
hkve