Tisztelt Fórumozók! Sok témát végigböngésztem, többnyire a vevők problémáiról.Én,mint volt tulajdonos szeretnék most tanácsot kérni. Férjemmel 1/2-1/2 tulajdonú lakásunkat elárverezték. A férjem részét tavaly, P.I. nevű úr vette meg, az én részemet pedig a múlt hónapban P.I-né. A lakás mindkét esetben LAKOTTAN lett elárverezve. A férjemmel külön élünk, én lakok a lakásban jelenleg a kiskorú gyermekemmel. A napokban kaptam egy tértivevényes levelet az új tulajdonosoktól, miszerint 9 napom van arra hogy kipakoljak, átadjam a lakást, különben rendőrséggel fenyegetőznek. Laikusként is tudom, hogy ez nem így működik.Nem hiszem hogy gyerekkel, bútorral kitehetnek az utcára. Nem célom, hogy keresztbe tegyek nekik, de mivel egyedül nevelem a kislányomat, nincs anyagi tartalékom arra,hogy hipp-hopp albéletbe költözzek. Milyen lehetőségem lehet így? Vagy egyáltalán mik a jogaim? Az új tulajdonos tényleg csak per által tudna kirakni? Köszönöm a válaszokat!
Volt tulajdonos VS árverési vevő
„Nem hiszem hogy gyerekkel, bútorral kitehetnek az utcára”
Nem ezért, de valóban nem tehetnek ki. Használati díjat követelhetnek, de nem tehetnek ki. Vagy pedig egyezz meg velük lelépési összegben, például a lakott és a beköltözhető becsérték különbözetének megfizetésében.
Köszönöm gerbera317 a gyors és megnyugtató választ! Van esély hogy belemennek egy ilyen egyezségbe? Ha mégsem, akkor mi a következő lépés? Mármint az ő részükről mi lehet, mert én pénz nélkül nem valószínű hogy ki tudok költözni sajnos :(
Újabb fejlemény: Beszéltem az új tulajdonossal, ő azt állítja hogy én "rosszhiszemű lakáshasználó" vagyok, és akkor most ő szól a végrehajtónak hogy lakoltasson ki, illetve engedjem őt be hogy egyáltalán megnézze a lakást, hogy mire is kérek én lelépési pénzt. Felhívtam a figyelmét arra hogy LAKOTTAN VÁSÁROLTA, azt mondta erre, hogy én nem jól tudom a dolgokat. Mit tegyek? Engedjem be?
Ez mitől "új feljemény"? Eddig id ez volt: lakottan vásárolt egy ingatlant, tehát nem kérheti, hogy a végrehajtó ugyanannak a végrehajtásnak a keretein belül átadja azt neki. Amit tehet, hogy pert indít lakáskiürítés iránt, ahol végül be fogja látni, hogy csak egyezséggel mehet valamire. Az egyezség tárgya pedig a lakott és beköltözhető értékkülönbözet közötti megfizetés lesz. És ha van egy csöpp esze, a perben kéri a használati díj megállapítását is, amit - mire jogerős ítéletet hoznak - le is laksz, úgyhogy a végén senki nem fizet senkinek, te meg ingyé' laksz addig is a lakásban.
Azert uj, mert meg most beszeltem eloszor vele, es jonni akar megnezni a lakast. Eddig nem volt ra kivancsi, hogy megis mire koltott? Nem kotelezhet arra hogy beengedjem, ugye? Tehat ha nem fizet, akkor perel, es 1-2 ev mulva lezarul az ugy, ha jol ertem. Nos, ez is valami, addig tudok gyujtogetni legalabb :) koszonom a valaszt :)
Üdv, ismét szeretnék tanácsot kérni, a korábbi témában. Megvolt az első tárgyalás, a felperes keresetet nyújtott be ellenem, hogy jogcím nêlküli lakáshasználó vagyok, és kéri a bíróságot hpgy lakoltasson ki. Nekem most 8 napom van bizonyítani, hogy milyen jogcímen használom a lakást. Bérleti szerződêsünk nincs. Félek, hogy jövő hónapban a következő tárgyaláson azt mondja a bíró hogy költözzek :( pénzem nincs kaucióra, albérletre, nem tudom mihez kezdjek most :( köszönöm ha valaki válaszol
Még valami.. A felperesek ketten vannak
, egy házaspár, a tárgyaláson csak a férj jelent meg, a felesége meghatalmazta a saját fiukat, hogy képviselje a tárgyaláson, de a fiuk az ügyvédjük is egyben. Ez így rendben van?
Na, a vevő nem vesztegeti az idejét, és a bíróság sem töszmörög. Ráadásul jogászcsalád. Előbb-utóbb ebből ítélet lesz, és akkor menni kell. Szerintem a maradásra ne nagyon akarj gyúrni! Gyúrj inkább a lakott/beköltözhető értékkülönbözetre, hogy azt ítélje meg a bíróság. Mert ha megkapod, kitömött zsebbel könnyebb lesz odébbálni, mint anélkül.
Ügyvéded legyen már ha még nincs...
Valamint ha megítélik a különbözetet, akkor arra azért vigyázz, hogy a téged perlő jogászcsalád befújhatja a végrehajtónak, hogy követelésed van velük szemben. Amit a végrehajtó lefoglal és szétoszt a jogosultak közt ha maradt még a tartozásotokból. (Úgy gondolom maradt.)
Tehát ha megítélik ezt a pénzt, azonnyomban érdemes engedményezni egy megbízható és tartozásmentes rokonra a megfelelő formaságok maradéktalan betartásával. Aki majd visszadja nektek. Szerintem.
Ezeket azért az ügyvéddel tárgyaljátok át, nehogy egy fillér nélkül maradj.
Köszönöm a tanácsokat,de akkor most mit adjak be bizonyitaskent, milyen jogcimen hasznalom a lakast? Johiszemu lakashasznalo, mint volt tulajdonos? Van erre valami nyomtatvany? Vagy mi ennek a menete? Elnezest a tudatlansagomert, ugyveddel holnapra van idopont, viszont ma kellene be
adni a bizonyitast :(
Köszönöm a tanácsokat,de akkor most mit adjak be bizonyitaskent, milyen jogcimen hasznalom a lakast? Johiszemu lakashasznalo, mint volt tulajdonos? Van erre valami nyomtatvany? Vagy mi ennek a menete? Elnezest a tudatlansagomert, ugyveddel holnapra van idopont, viszont ma kellene be
adni a bizonyitast :(
„Johiszemu lakashasznalo, mint volt tulajdonos?”
A jóhiszeműséget ne feszegessük, mert az nagyon furán hatna ebben a kontextusban. Annyi bizonyos, hogy jegszerűen használod az ingatlant. Lakottan került értékesítésre mindkét tulajdoni hányad, tehát Vht. 141. § (3) c) szerinti lakáshasználó vagy. A bizonyíték a két árverési jegyzőkönyv, melyekben az áll, hogy lakottan vásárolta meg a vevő az ingatlant. Ha esetleg ez nem lenne benne a jegyzőkönyvben, akkor a hirdetményben lesz benne, és annak a hatálya kiterjed az árverési jegyzőkönyvre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02