Jogi eljárás előtti felszólítás

csikamo # 2017.06.27. 19:40

Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket : tegnapi nap folyamán a postaládánkba be volt dobva egy ügyvédi, jogi eljárás előtti felszólító, mely szerint a felszámolás alatt álló hulladékgazdálkodási cégnek fizessünk be 28 ezer forintot 8 napon belül. A céget 2012-ben cserélte le és vette át feladatát a helyi önkormányzat, majd 2 éve az NHKV Zrt. Mind a két váltás során kaptunk tájékoztatót mely szerint nincs semmi teendőnk, a szolgáltatás ugyan úgy üzemel tovább, mint eddig. A mai napon felhívtam az ügyvédi irodát, hogy tájékoztatást kérjek arról, hogy 1. Miért nem tértivevényesen küldenek ilyen levelet, mert ezt vagy megkapjuk vagy nem, többször fordult elő, hogy a postás véletlenül pár házzal odébb dobta be a mi levelünket 2. Részletezzék, hogy milyen tételekből tevődik össze a 28 ezer forintos hátrálék, mert a cég leváltása után kaptunk fizetési felszólítást az önkormányzattól, de azt rövid időn belül befizettük. Továbbá ha azt írták, hogy nincs teendőnk a váltás miatt, akkor hogy lehet az, hogy befizettetik a tartozást, de ennek ellenére közel 5 év múlva veszik észre, hogy van még elmaradás. Maga az összeg elviekben 2 havi számla, ami 2x2800 forint, ebből lett 28 ezer mára. Kértem Őket, hogy küldjenek róla papírt, amin részletezik, hogy milyen tételekről van szó. A hölgy azt a tájékoztatást adta, hogy az e-mail címemre tudja elküldeni, de azt eddig még nem kaptam meg. Sajnos a befizetési bizonylatokat már nem találjuk, igaz van 1-2 darab 2004-ből is, de nem jellemző, hogy 5-6 évig tárolnánk őket. Érdeklődnék, hogy ez a követelés ebben a formában mennyire állja meg a helyét, illetve lehet-e valamit tenni, hogy ne kelljen ezt az összeget befizetnünk?

Grave7 # 2017.06.28. 07:59

@csikamo: Pár szomszédos témát olvass el (pl. Intrum, Eos), ott láthatod, hogy ha nem értesz egyet a tartozással, akkor majd ha közjegyzőtől tértivevényes levélben fizetési meghagyást kapsz, 15 napon belül ellentmondással kell élned - ha jogosult pert indít ez után, akkor ott már neki kell bizonyítania, hogy tartozol.
Röviden ennyi, részletesebb infókért meg olvass más témákat, többször ki lett fejtve már az egész kérdéskör.

lalibatyo # 2017.08.24. 20:23

Sziasztok
Ezeknek az elévült vagy jogszerűtlen (nem valós mert adminisztrációs hiba stb) követeléseknek a behajtása amiről a behajtó is tudja hogy elévült vagy megalapozatlan de fenyegetőzik perrel, hatalmas költségek kilátásba helyezésével ügyvédi felszólító levelekkel stb az teljes rendben van és jogszerű ? Ez a gyakorlat nem szankcionálható hogy arra alapozzák az egész "bizniszt" hogy 20-50 ezreket sokan azért is kifizetnek mert se kedvük se idejük bíróságra szaladgálniuk? Vagy elhiszik hogy amit egy ügyvéd ír az úgy is van közben épp az ügyvéd veri át a legjobban ? Büntetlenül lehet embereket hülyíteni hogy padlást, pincét, nagypapa garázsát és ki tudja még mit nem felforgassanak igazuk bizonyítása érdekében amiről a behajtó vagy ügyvéd már a levele írásakor is tudja hogy nincs igaza?

gerbera317 # 2017.08.25. 06:21

Nem létező követelés nem létezik. Én legalábbis még nem találkoztam ilyennel. Ez a kérdés csak elméleti alapon merülhet fel.
Elévült követelés esetén a követelés igenis fennáll, és a nemfizető az, aki a nagyobbat mulasztotta. Erkölcsöleg nincs abban semmi kifogásolható, ha valaki az elévülési időn túl megkísérli jogerőre futtatni a fizetési meghagyását, és ezzel újra érvényesíthetővé tenni a követelését. Nem is értem, hogyan gondolod ezt a kérdésedet...

lalibatyo # 2017.08.25. 08:10

Köszönöm válaszod kicsit bővebben kifejtem : A Hello Hd szolgáltató felszámolás alá került. A felszámoló értékesítette a cég kintlévőségeit pályázaton
https://eer.gov.hu/…azat/P677036
de már az értékesítéskor is elévült követelések voltak azok. Korábban előfizetőjük voltam de 2012-ben felmondtam a szolgáltatást mert durván árat emelt. Előre fizetős voltam, tehát nem kívántam előre kifizetni a megemelt árat márciusra aminek a számláját már kiküldték a hónap elején. Mailen leleveleztem az ügyfél szolgálatukkal hogy szüntessék meg a szolgáltatást mielőbb és a néhány napot amit márciusban igénybe vettem számlázzák ki. Megszüntették hamar, kaptam még egy számlát amin már mínusszal hozza az első számla összegét, hiszen nem az egész hanem csak a tört hónapot kell fizetnem és kiszámlázta a pár igénybe vett napot régi áron és a korábban kialkudott engedményem összegét. Így gyakorlatilag ők tartoztak nekem pár száz forinttal hiszen az engedmény fix összegvolt ami magasabb mint a pár nap szolgáltatás értéke és kaptam egy sárga csekket ami végig ki van csillagozva hogy ne is tudjam befizetni azt amivel ők tartoznak:) Ez már így is korrektebb volt mint amire számítottam ezért a túlfizetésem nem is érdekelt. Hello HD !
Aztán jött az hogy megrogyott a cég eladták a követeléseket és most szívja a vérem egy magát ügyvédnek mondó "igazmondó" akit felbérelt a már meghirdetéskor is elévült követelések pályázati nyertese. Már a 3.-ik fenyegető levelet küldte pedig megírtam nekik hogy nem tartozom, és ha tartoznék az is elévült. Nyilván ha a szolgáltató tartozást tartott volna nyilván akkor a 2013 decemberi csődig keresett volna. Nem keresett mert ők tartoztak nekem ezért hallgattak mint ... a gazban.
Úgy gondolom ez az eljárás messze nem etikus a behajtók részükről és finoman fogalmaztam. Felháborítónak tartom hogy meg sem vizsgálja a fenyegetés küldője a tartozás jogosságát és azt is hogy emberek hülyítésére bizniszt lehet építeni. Nem kis kutakodás és munka az akkori események papírjainak az előkeresése áttanulmányozása és egy zaklatónak a trehánysága miatt postára szaladgálni magyarázkodni hogy a hamis vádakat vissza utasíthassam. A cselekedetük tudatos, megtévesztő és nehezen hiszem hogy ezt szó és szankció nélkül tűrnöm kell.
Vagy mégis ?

gerbera317 # 2017.08.25. 09:16

A következő ilyen "zaklató" telefonhívásnál közöld a hívóval, hogy sürgősen döntsék el, lesz-e fizetési meghagyás vagy nem, és ha lesz, akkor sürgősen küldjék, ha nem lesz, akkor pedig szíveskedjenek egyszer s mindenkorra békén hagyni.
Ha írásban "zaklatnak", akkor ugyanezt írásban közölni. Nos?

lalibatyo # 2017.08.25. 10:33

Köszönöm válaszod de ez már megtörtént korábban.
A kérdésem az hogy tehetek e valami érdemleges lépést feljelentés csalás, zaklatás, fenyegetés , megfélemlítés stb, vagy kártérítési követeléssel élhetek e a felesleges "túráztatásom" miatt ?
Hidd el én nem az az ember vagyok aki sportot űz a kifizetetlen számlák gyűjtögetéséből és nagyon is zavar hogy a becsületembe gázolnak alaptalan gyanúsításokkal és pereskedéssel fenyegetnek. Ők csípőből rádobtak majd 20 ezret ilyen olyan költség gyanánt a nem létező párezres tartozásomra márpedig ha neki pénzbe kerül hogy közölje velem akkor nekem is legalább ugyanannyiba kerül hogy "bocs de nincs igazad és ne zaklass a továbbiakban" és akkor a lelki vívódás hogy biztosan nem én rontottam el valamit, biztosan nem követtem el hibát akaratom ellenére még szóba sem került.
Azt hiszem rajtam kívül lehetnek még bőven akiket ugyanezek ugyanilyen jogtalan követeléssel fenyegetnek és nem biztos hogy mindenki közülük egy kézlegyintéssel túlteszi magát az ügyön. Többek közt ezért is szeretném ha valami hatásos gyors intézkedést kezdeményezhetnék velük szemben.

gerbera317 # 2017.08.25. 10:51

Ha valaki perrel "fenyeget", akkor nem a feljelentésben kell gondolkodni, hanem meg kell nyerni ellene azt a pert. Nem látom be, miért kell ezt annyiszor körbejárni. Ha ebből külön sérelmed származik, és még bizonyítani is tudod, akkor sérelmi díjat kell követelni. Nem feljelenteni. Az alaptalan feljelentésnek nincs visszatartó ereje, a sérelmi díjnak annál inkább.

lalibatyo # 2017.08.25. 12:12

Köszönöm, meglátjuk miképp látja a rendőrség egy feljelentés megalapozottságát az ügyemben. Azt követően pedig eldöntjük hogy merre tovább mert ezt a pióca stílust nem tudom elfogadni ha ügyvéd ha nem. Szerintem érzik hogy messzire rúgták a pöttyöst mert elküldtem nekik mailen a linkjét a pályázat kiírásnak és megemlítettem hogy csalásnak és zaklatásnak tartom a tények ismeretében amit eddig tettek, de valahogy nem akar válasz jönni.

gerbera317 # 2017.08.25. 13:10

de valahogy nem akar válasz jönni
Nekem jönnél ilyen marhasággal, én sem méltatnálak válaszra. Már megbocsáss... Ha pedig somolyogni látod a rendőrt, vagy hallod, amint összeröhögnek a hátad mögött, tudd, hogy más is helyén kezeli az ötletedet, nem csak én.

lalibatyo # 2017.08.25. 15:28

Hát azért inkább ezen mosolyogjanak mint azon hogy volt egy lúzer aki kicsengette a kamulevélre a 25 ezret :)
Köszi további kellemes mosolygást !

lalibatyo # 2017.10.21. 07:04

Jól gondolom ha 2 hónapja semmi nem történt mióta "elhajtottam" őket akkor már nem is fog ?

Pact # 2017.11.16. 16:39

Sziasztok,

A lenti esetben szeretnék jogi tanácsot kérni:

A MÁV Start Zrt. egy 2012-es követelést kíván behajtani
rajtam egy követeléskezelőn keresztül.

A követelésről korábban soha nem kaptam értesítést a
vasúttársaságtól, illetve a behajtás jogalapjául szolgáló
eset is 5 éves.

A korábbi tájékoztatások hiánya ill. elévülés alapján
érdemes-e megtámadni a felszólítást?

Ha igen mi ennek a jogi menete?

lalibatyo # 2017.11.17. 13:54

Ez nem jogi tanács csak tapasztalat :
Gondolom neked is csak annyit írtak hogy tartozol és fizesd ki a mellékelt csekken és befenyegettek ezzel azzal és hogy peresítik mint nekem más ügyben.
No én anno annak írtam ttv levélben akitől kaptam a felszólítást hogy jogom van és szeretném is tudni hogy mi alapján gondolják úgy hogy tartozom. Erre kaptam egy választ amiben már volt konkrét számlára hivatkozás hogy mit nem fizettem be és szerencsére mivel minden meg van az idők kezdetétől nem kis munka és felfordulás árán kimolyoltuk hogy az igaz hogy azt a számlát nem fizettem be, mert nem is kellett hiszen abban az időszakban már felmondott volt a szolgáltatás sőt egy későbbi számlán elszámoltak és túlfizetésem volt :)Igaz inkább az elévülésre hivatkoztam mint hogy vigyek egy szatyor papírt 100 km-re Micikéhez az igazam bizonygatni.
Szóval annak írj akitől a levelet kaptad aztán ha tudod miért is tartozol akkor léphetsz tovább és ha valóban elévült akkor ezt egy újabb ttv levélben megírod nekik.
Sajnos ez egy biznisz (szerintem csalás) manapság mert sokan azt hiszik amit az ügyvéd ír az igaz is, meg kedve sincs 10-20-30 ezrekért ide oda járogatni papírokat keresgélni levelezni stb aztán inkább fizet.
Pedig a dolog úgy lenne korrekt ha mégsem tartozom de "túráztattak" akkor had járjon már nekem is legalább annyi mint amennyit ők akartak tőlem alaptalanul.

sanya078 # 2018.02.07. 23:08

Tisztelt Fórumozók
Tavaly nyáron egy webes felületet Webshop, üzemeltető cégtől vásároltam 4db nyári autógumit, átutaltam, előre csomagküldési díjjal együtt. 1-1,5 hét telt el, akkor az utalás után, semmi, gumi sehol. Megkeresésemre azt mondta a cég, hogy megrendelésem után 1-2 nappal zárolta a NAV a céget, mert kínai gumi , áfát nem fizettek stb. Megkerestem az illetékes NAV -ot. A cég tulaja azt mondta a NAV fog nekem visszautalni, a NAV azt mondta a céget kötelezik majd rá. Ez volt 2017 június 20-án. 2017 szeptemberben meg is kaptam a visszautalást, amit a NAV eszközöltetett a céggel állítólag. Mai napon ettől a cégtől aki akkor zárolás alá lett véve , kapok egy levelet, vagy is meghatalmazott Budapesti ügyvédjétől, hogy ő véletlen kétszer utalta át a gumik árát, és hogy követeli vissza ügyvédi felszólítással, a második utalást, Ptk. 6:579. § jogalap nélküli gazdagodás címen. Én tuti nem kaptam kétszer, bár lassan 5 hónap távlatából ezt megnézni nem tudom. Kérik hogy utaljak nekik vissza, még egyszer ugyanannyit, vagy is a komplett gumik árát, mert ha nem bíróság lesz, és ügyvédi díját nekem kell állni stb. Az nem zavarja őket egy cseppet sem hogy 2017 június és 2017 szeptembere közt 2 hónapig nem kaptam vissza a pénzem, és nekem kellett utána szaladgálnom stb, meg amikor megvettem a gumit tudatában voltak hogy jogellenesen amit csinálnak, ÁFA csalás, stb. Most hogy bizonyítsam az ellenkezőjét, ha már nincs semmi nyoma az utalásnak, vagy is annak a valótlan ténynek sem amire ők hivatkoznak, és kérik vissza mert ők biza kétszer utaltak. Hogy cáfoljam meg? Válaszokat nagyon köszönöm.
Üdv

gerbera317 # 2018.02.08. 07:42

A másik topikban megkaptad a szükséges választ. Már ott meg akartam kérdezni, de itt is megkérdezem: Ez mitől végrehajtási kérdés?