Horvátországban is külön törvénnyel szeretnék segíteni az ország határain kívül élő horvátok anyaországi oktatását és munkavállalását – erősítette meg Nenad Prelog horvát külügyminiszter-helyettes. A zágrábi külügyminisztérium néhány héten belül a kormány elé terjeszti ezzel kapcsolatos elképzeléseit, és a kabinet az őszig külön törvénytervezetet dolgozhatna ki a Horvátországon kívül élő horvátok helyzetének a rendezésére.

Prelog szerint az új törvény a horvát állampolgársággal nem rendelkező horvátokra vonatkozna, mindenekelőtt anyaországi oktatásuk, tartózkodásuk, konzuli illeték nélküli beutazásuk, munkavállalásuk, illetve ingatlanszerzésük feltételeit és lehetőségeit szabályozná. A miniszterhelyettes kijelentette, hogy a horvát törvény előkészítésekor felhasználhatnák a hasonló törvények kidolgozásakor felhalmozott szlovákiai és magyarországi tapasztalatokat.

Prelog kiemelte, hogy a zágrábi elképzelések szerint az új szabályozás nemcsak a környező országokban – Ausztriában, Magyarországon vagy Jugoszláviában -, hanem a tengerentúli országokban élő horvátokra is vonatkozna. A cél az, hogy a külföldön élő és horvát állampolgársággal rendelkezőkkel megközelítőleg azonos helyzetet teremtsenek a horvát diaszpóra más tagjainak is.