Románia a magyar kedvezménytörvény mintájára saját státustörvényt alkot a határon túli románok kulturális önazonosságának támogatására – jelentette be szombaton Adrian Nastase kormányfő.

A román miniszterelnök a fekete-tenger-parti Mangáliában beszélt erről a határon túli román közösségek képviselőivel megtartott találkozón.

Nastase bejelentette: a határon túli román kisebbségek jogainak kérdésében Romániának ki kell lépnie a védekezési álláspontról, s neki kell látnia “egy európai szellemű offenzív politika kiépítéséhez”.

A külföldön élő román kisebbségek jogainak előmozdítását szolgáló struktúrák kialakítása tekintetében a román kormányfő “a Magyarország által használt modell” alkalmazásáért szállt síkra. “A magyarországi modell a hatékony, mi értelme volna tehát feltalálni mindenféle más modellt? Az más kérdés, hogy az tetszik-e nekünk vagy sem” – jelentette ki Nastase.

Ezzel kapcsolatban a román kormányfő közölte, hogy a közte és a magyar kormányfő között lezajlott telefonbeszélgetés nyomán a határon túli románokkal foglalkozó bukaresti kormányzati hivatal vezetője tájékozódó megbeszélést folytatott a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) elnökével.

Ami pedig a határon túli románok támogatásának eszközeit illeti, Nastase ezek sorában a korszerű kommunkáció eszközeit, különösen a rádiót és a televíziót jelölte meg, de szorgalmazta a diaszpórában élő román közösségek templomai felépítésének támogatását is.

A mangáliai találkozó részvevői a határon túli románok rendszeres évi találkozója alapító tagjának nyilvánították a román kormányfőt.