Pozsonyban a Magyar Koalíció Pártja szerint küszöbön áll a megállapodás a kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazásáról.

Duka-Zólyomi Árpád, az MKP alelnöke szerint feltehetően hatással volt a szlovák félre az a tény, hogy a Magyarország uniós csatlakozásra való felkészültségét értékelő jelentésében az Európai Bizottság megállapította, a módosított kedvezménytörvény összhangban van az európai normákkal.

Kedvező irányt vettek a kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazásáról folyó tárgyalások, és olyan megállapodás körvonalazódik, amely elfogadható mindkét fél számára – mondta a Magyar Rádiónak Duka-Zólyomi Árpád. A külügyminiszterek július közepén még szeptemberre ígérték a megállapodás elfogadását, a szakértői szintű tárgyalásokat hátráltatja azonban, hogy a felek nem tudnak megegyezni az oktatási-nevelési támogatás folyósításának kérdésében.

A szlovákiai magyarság képviselői ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt a pedagógus és szülői szövetség közös alapítványa felügyelje és ebben a folyamatban nincs helye állami kontrollnak, ahogy ezt a pozsonyi külügyminisztérium eddig kitartóan szorgalmazta. Úgy tűnik, kompromisszumos megoldás született ebben a kérdésben, amelyről részleteket nem árult el az MKP alelnöke, előbb arra rá kell bólintania Eduard Kukan szlovák külügyminiszternek, és a Magyar Koalíció Pártja elnökségének – tette hozzá Duka-Zólyomi Árpád.