A magyar és a román miniszterelnök szeptember 23-án Bukarestben írja alá a kedvezménytörvény végrehajtásáról szóló megállapodást – közölte Kovács László külügyminiszter román kollégájával, Mircea Geoanával folytatott tárgyalását követően.

Szerinte a közelgő kormányfői találkozón pont kerülhet az aradi Szabadság-szobor felállítása körüli vitára is. A magyar fél nem utasítja el azt a román javaslatot, hogy a szobor visszaállítása helyett egyfajta román-magyar megbékélési parkban kapjon új helyet. Kovács László szerint a parkot egy közös történelmi bizottságnak kellene kialakítani.
A Gozsdu-alapítvány kérdését is megvitatta a két külügyminiszter. Kovács László elmondta: korábban már döntést hoztak arról, hogy a közalapítványhoz egyenlő arányban járul hozzá a két ország.

Az uniós csatlakozással kapcsolatban a magyar külügyminiszter kiemelte: az Európai Bizottságnál kezdeményezte a kormány, hogy Magyarország is minél részletesebb tájékoztatást kapjon a Romániával folytatott csatlakozás menetéről. Mircea Geoana ehhez hozzáfűzte: bár Románia igyekszik a jövőre taggá váló tíz országgal is megosztani az információkat, a tárgyalásokon szomszédunk partnere a tizenöt jelenlegi tagország. A két ország uniós együttműködését ugyanakkor mutatja, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök mai brüsszeli megbeszélésein plusz uniós forrásokat kér a közös autósztráda-programhoz.