A magyar és a román miniszterelnök kedden Bukarestben aláírta a kedvezménytörvény módosított változatának romániai alkalmazásáról szóló egyezményt.

Medgyessy Péter az aradi Szabadság-szobor ügye miatt majdnem lemondta a találkozót, de a kedvezménytörvényt érintő másfél millió romániai magyar sorsa miatt fontosnak tartotta aláírni a megállapodást.

Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök kedden a bukaresti Victoria-palotában aláírta a kedvezménytörvény módosított változatának romániai alkalmazásáról szóló egyezményt. A módosított kedvezménytörvénynek az a fő célja, hogy segítse a szomszédos országokban élő magyarokat a szülőföldön maradásban, otthoni boldogulásában, illetve segítse a határon túli magyarokat önazonosságuk, anyanyelvük és kultúrájuk megőrzésében.

A román fél tudomásul vette, hogy a magyarigazolványok csak az anyaországban jogosítanak kedvezményekre, ugyanígy a pedagógusoknak és a diákoknak járó kedvezmények is csak Magyarországon vehetők igénybe. Az igazolványokat Magyarországon adják ki, azokat azonban a magyar külképviseleteken is lehet igényelni. A nem magyar nemzetiségű román állampolgárok nem jogosultak igazolványra és kedvezményekre sem. A megállapodással érvényét veszíti a kedvezménytörvényről 2001 decemberében aláírt magyar-román miniszterelnöki egyetértési nyilatkozat.

A dokumentum aláírásával kétévi, időnként feszültségekkel terhes vita végére sikerült pontot tenni úgy, hogy a magyar kedvezménytörvényből kikerült minden olyan elem, amely a román fél és a nemzetközi szervezetek véleménye szerint nem felelt meg az európai normáknak.

Az aláírási ceremónia után tartott sajtóértekezleten a magyar miniszterelnök kérdésre válaszolva megerősítette, valóban felmerült előző este, hogy lemondja bukaresti látogatását az aradi Szabadság-szobor kérdésének megoldatlansága miatt. Hozzáfűzte azonban, mivel a kedvezménytörvény mintegy másfél millió romániai magyar sorsát érinti, úgy mérlegelt, hogy fontos aláírni ezt a megállapodást.

Medgyessy Péter Kovács László külügyminiszter társaságában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházában folytatta megbeszéléseit a szervezet vezetőivel.