Tárgyalásokat kezdeményezett a Szabad Demokraták Szövetsége Kovács László külügyminiszterrel, az MSZP elnökével annak érdekében, hogy egyetértés alakuljon ki a két párt között a kedvezménytörvény módosításáról – közölte Eörsi Mátyás.

A szabad demokrata képviselő leszögezte: az SZDSZ csak olyan javaslatot tud támogatni, amely az európai normáknak teljes egészében megfelel. Jelezte, hogy ha a javaslat ennek a feltételnek nem felel meg, nemmel szavaznak majd. Eörsi Mátyás közölte: a legfontosabb szempont az, hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbség számára kedvező politikai helyzet jöjjön létre, amelyben a konfliktusok helyett az együttműködésre helyezik a hangsúlyt. Hozzátette, hogy az Orbán-kormány alatt elfogadott törvény ennek a célnak nem felel meg, mert kizárólag konfliktusokat eredményezett.

A szocialistákkal kezdeményezett tárgyalások indokaként elmondta, hogy a Fidesz nem fogja támogatni a kedvezménytörvény módosítását, ezért az MSZP-nek az SZDSZ egyetértését kell megszereznie. – Az a fajta szocialista párti koncepció, hogy a nemzeti közép irányába menjen a kormány, nem működőképes. A kabinet akármit tesz, a Fidesz úgyis le fogja hazaárulózni – mondta Eörsi Mátyás. Az SZDSZ-es politikus felidézte Németh Zsolt, a Fidesz alelnökének nemrégiben tett nyilatkozatát, amelyben az előző kormány külügyi politikai államtitkára a Medgyessy-kormány külpolitikáját bírálta.

Eörsi Mátyás úgy vélte, hogy a Fidesz külpolitikájától mindenütt elborzadnak, az a magyar nemzet szemében megbukott. A kormánypárti képviselő a sajtótájékoztatón felolvasott egy, a polgári körök internetes oldalán (http://www.polgari-kor.hu) közzétett felhívást, amely az EU-csatlakozás elutasítására szólít fel.

Az oldalon megjelent szöveg szerint “fel kell világosítani az állampolgárokat, hogy akkor szolgálják társadalmunk túlnyomó részének érdekeit, ha az április 12-i népszavazáson nemmel, hazánk EU-csatlakozása ellen szavaznak”. Eörsi Mátyás leszögezte: Orbán Viktor volt miniszterelnöknek, a polgári körök összehívójának számot kell adnia arról, hogy miként viszonyul az idézett nyilatkozathoz.