A román fél azt várja, hogy a készülő státustörvényről folytatott román-magyar konzultáción megfogalmazott javaslatok tükröződnek majd a törvény tervezetében – hangsúlyozta a csütörtöki budapesti megbeszélésről kiadott közleményében a román külügyminisztérium.

A közlemény szerint a konzultáción a román fél ismertette észrevételeit a törvénytervezettel kapcsolatban, felvilágosítást kérve elsősorban azokról a rendelkezésekről, amelyek román vélemény szerint területen kívüli jellegűek és ezért alkalmazásuk során diszkriminatív rezsim kialakulásához vezetnek Románia területén.

A konzultáción alapos véleménycsere folyt a magyar jogszabály különböző politikai és jogi vonatkozásairól. A két fél megállapodott abban, hogy a megvitatott kérdéseket, a kifejtett álláspontokat mindkét ország illetékesei elemezni fogják.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy a konzultációkat aktív szellemben folytatják. Erre egy újabb – Bukarestben tartott – konzultációs fordulót és a diplomáciai csatornákat használják.

A további konzultációk során megvitatják annak lehetőségét is, hogy kétoldalú megállapodásokat kötnek a törvény által érintett különböző területeken, hogy a román fél kérésének megfelelően a törvény esetleges végrehajtása teljes mértékben megfeleljen a román törvénykezésnek és azoknak a nemzetközi dokumentumoknak, amelyeknek mindkét fél részese – hangsúlyozta a román külügyminisztérium közleménye.