Csütörtökön Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésszakán részt vevő szlovák küldöttség tagjai a magyar nemzetiségű Duka Zólyomi Árpád kivételével aláírták a magyar státustörvényt kifogásoló román indítványt.

Az aláírásról maga Duka Zólyomi Árpád, a szlovák küldöttség egyetlen magyar nemzetiségű tagja, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke, parlamenti képviselő számolt be az Új Szó lapnak. Duka Zólyomi tudomása szerint hét szlovák képviselőtársa a román indítvány támogatásának kérdésében a szlovák külügyminiszter, Eduard Kukan véleményét is kikérte. “Kukan azt tanácsolta nekik, írják alá” – idézi a lap Duka Zólyomi Árpádot, aki nem adta kézjegyét a dokumentumhoz.

Duka Zólyomi az Új Szóban megjelent szavai szerint megpróbálta elmagyarázni a szlovák kollégáknak, hogy a státustörvényből nem szabad nemzetközi ügyet kreálni, s hogy a román indítvány különben is sok szempontból hibás. Elmondta, Lord Russel-Johnston, a közgyűlés elnöke beismerte, hogy nem tudja pontosan, miről van szó a magyar státustörvényben, ám ezek után “a körülményeknek megfelelően kezeli majd”. A közgyűlés elnöke hozzátette, hogy “az ET a kisebbségek védelmét tartja a legfontosabb feladatának.”.

Duka Zólyomi megjegyezte: a szlovák külügyminiszter ajánlása ellentmond saját korábbi nyilatkozatának, hiszen Kukan néhány napja azt mondta, hogy a magyar státustörvény nem rontja Szlovákia és Magyarország kapcsolatait.