Mircea Geoana román külügyminiszter levelet küldött Martonyi János magyar külügyminiszternek, s ebben hangsúlyozta, hogy Románia őszinte vitát kíván folytatni a magyar státustörvény alkalmazásával kapcsolatos kérdésekről – jelentette a Mediafax román hírügynökség.

Martonyi János a múlt héten küldött levelet a román külügyminiszternek. Válaszában Mircea Geoana hangsúlyozta, hogy Románia ezeket a kérdéseket az 1996-ban aláírt román-magyar alapszerződésnek megfelelően, az alapszerződés értelmében létrehozott kormányközi vegyes bizottság keretében kívánja megvitatni.

Geoana kiemelte, hogy Románia figyelmet fordít a két ország kapcsolataira. Egyben kifejezte a román fél teljes készségét arra, hogy az őszinte és nyílt kapcsolatok, a jószomszédság, valamint az európai és euroatlanti értékek alapján mélyítsék el a román-magyar partnerséget, az alapszerződés szellemében.

A román külügyminiszter szerint a két ország közötti párbeszéd eszköze a kormányközi vegyes bizottság. Mint írta, a bizottság Budapesten tervezett ülése sikerrel járhat, bizonyítván ezzel a kétoldalú párbeszéd előnyeit.

A kormányközi vegyes bizottsággal kapcsolatban a román sajtó emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi albizottságnak román részről nincs társelnöke, mivel a korábbi társelnököt a román kormány struktúrájának átszervezése nyomán nem erősítették meg ebben a tisztében. A terület felelőse, a tájékoztatási minisztérium bejelentette, hogy ezt a kérdést megvitatják a külügyminiszterrel, a társelnök kinevezése pedig a jövő hétre várható.