A románok elsöprő többsége úgy véli, hogy a román kormánynak minden eszközzel meg kellene akadályoznia a magyar státustörvény alkalmazását – derült ki a Metro Media Transilvania nevű közvélemény-kutató intézet legutóbbi felméréséből.

A közvéleménykutató-intézet – melynek élén tavaly decemberig a jelenlegi román kormány tájékoztatási minisztere, Vasile Dincu állt – 2001 júliusában készített felmérést a romániai politikusok és politikai pártok, valamint a román belpolitikai élet legfontosabb kérdéseinek megítéléséről. Ez utóbbi kérdések között szerepelt a határon túli magyarokról elfogadott státustörvény is.

A válaszadók fele szerint a magyar kisebbség túl sok jogot élvez Romániában. 44 százalékuk úgy véli, a magyarok nem lojálisak a román államhoz, 47 százalékuk úgy látja, hogy az erdélyi magyarok Magyarországgal és nem Romániával szemben lojálisak. Meghaladja a hatvan százalékot azoknak az aránya, akik nem látnák jó szemmel, hogy a romániai magyarok kettős állampolgárságot kapjanak. A román nemzetiségű megkérdezettek 86,9 százaléka úgy tartotta, a Nastase-kormánynak minden eszközzel meg kell akadályoznia a státustörvény alkalmazását. Ennek ellenére az interjúalanyok több mint felének nem lenne kifogása az ellen, hogy közvetlen ismerősei, barátai, szomszédjai, családtagjai élvezzék a magyar igazolvány előnyeit.