Tegnap postázta az MSZP elnöksége új ügydöntő – a parlament számára kötelező – népszavazásra irányuló kezdeményezéseit az Országos Választási Bizottságnak (OVB). A párt – az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően – négy külön lapon négy kezdeményezést tett. Ha a javaslatokat ma átveszi az OVB, akkor 30 napon belül döntenie kell, hogy hitelesíti-e az új kezdeményezések aláírásgyűjtő íveit. A népszavazás megtartásához azonban a hitelesítésen túl az MSZP-nek össze kell gyűjtenie kérdésenként a 200-200 ezer, összesen 800 ezer hiteles aláírást is. A tervek szerint augusztus 21-én tartja következő ülését az OVB. A testülettől azt várja az MSZP, hogy ezúttal nem tagadja meg a hitelesítéseket.A szocialisták a következő kérdések kapcsán szeretnének népszavazást tartani:

  1. Akarja-e Ön, hogy a közoktatás az érettségi megszerzéséig minden tanuló számára térítésmentesen biztosítsa legalább egy idegen nyelvből középfokú nyelvtudás megszerzésének és államilag elismert nyelvvizsga letételének feltételeit?
  2. Akarja-e Ön, hogy békeidőben a sorkatonai szolgálat megszűnjön és azt önkéntes, hivatásos haderő váltsa fel?
  3. Akarja-e Ön, hogy az évenkénti nyugdíjemelés módjának meghatározásakor a keresetnövekedés mellett a nyugdíjasok fogyasztása (fogyasztói kosara) alapján számított áremelkedést is figyelembe vegyék?
  4. Akarja-e Ön, hogy a Munka törvénykönyve a munkavállalóknak ismét heti két teljes pihenőnapot biztosítson úgy, hogy ezek egyike vasárnap legyen és a vasárnap vagy más pihenőnapon végzett munkáért kiemelt díjazás járjon?