Az oktatási miniszter arra kérte a külföldön élő magyarságkutatókat: működjenek közre abban, hogy a nemzetközi közvélemény is megismerhesse a határon túl élő magyarok kedvezményeiről szóló törvényt.

Az oktatási tárca vezetője elmondta, hogy a rendezvényen tartott egyik előadásában a szerte a világból összegyűlt magyar kutatók előtt kifejtette: a magyarságtudománynak jelentős szerepe lehet abban, hogy a státusztörvény szellemi tartalmát a világgal megismertessék. A miniszter hangsúlyozta: a státusztörvény célja az, hogy kulturális, szellemi, lelki eszközökkel összetartsa a világban szétszóródott magyarságot, és ezáltal a közösség “inspirálva legyen még nagyobb kulturális, tudományos, művészeti és gazdasági eredmények elérésére”.

Pálinkás József úgy vélte: ennek a megértetése, illetve megjelenítése a nemzetközi életben, illetve a tudományos folyóiratokban fontos feladat. Reményét fejezte ki, hogy sokan lesznek a magyarságtudománnyal foglalkozó kutatók közül azok, akik részletesen elemzik majd a törvény szellemi, kulturális, tudományos hatásait. A finn Jyväskyläi Egyetemen augusztus 11-ig tartó rendezvényen a világ minden tájáról összesereglő szakemberek a kultúra és a hatalom kapcsolatáról osztják meg egymással gondolataikat. A téma kapcsán Pálinkás József arról beszélt, hogy míg a jogállam megteremtése egy alapvető fontos történelmi tett, addig a jogállam “finom hangolása” a kultúra feladata. Az oktatási miniszter kiemelte, hogy a politikai és a kulturális hatalom jó együttműködése jelentősen hozzájárulhat a szellemi-lelki jóléthez.