Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén várhatóan döntést hoz arról, hogy a választási napokon a szavazatszámláló bizottság tagjai viselhetik-e pártjelvényüket vagy a nemzeti színű kokárdát – tudta meg az MTI a testület tagjaitól hétfőn. Az OVB múlt heti ülésén hosszas vita után megbízott egy szakértői grémiumot a döntési javaslat kidolgozásával. A vita alapján várható, hogy a nemzeti színű szalag használata zöld utat kap.

A parlament által választott bizottsági tagok ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozták, hogy az alkotmány mellett több törvény is lehetővé teszi a nemzeti szín használatát, akár ilyen esetekben is.
A pártjelvények használatáról a többség a vita tanúsága szerint nem kívánt külön határozni, szerintük ezt a kérdést rendezik a választási jogszabályok.
A problémát felvető Baranya megyei szocialisták a pártjelvények és a nemzeti színű kokárdák viselését is megtiltanák a szavazatszámláló bizottság tagjainak, hogy ne lehessen a választókat befolyásolni.
Az OVB elé kerül ismét a mozgóurnás szavazás problémája. Korábban hosszasan vitáztak erről is a testület tagjai. Végül azonban a több tízezer embert érinthető kérdésben is külön munkacsoportot hoztak létre a körültekintő szabályozásra.
A betegek, rokkantak, illetve az előzetes letartóztatásban lévő, vagy más módon akadályozott személyek mozgóurnát kérhetnek a szavazás napján.
Az OVB tagjai szerint körültekintő szabályozásra van szükség ezen a területen, mivel egy-egy szavazatszámláló bizottság munkája ellehetetlenülhet, ha sokan kérnek mozgóurnás voksolást.
Az OVB legutóbbi ülésén az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatást adott arról, hogy húsvétkor befejezik a 17 millió szavazólap nyomtatását és összeállítják a mintegy 11 ezer szavazókör részére a szavazási egységcsomagot. Kedden pedig megkezdik az egyenként 25 kilogramm körüli, összességében mintegy 300 tonna egységcsomag kiszállítását.