Nyolcszor annyi kifogás érkezett a most befejeződött választási kampány során az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) Panaszbizottságához, mint négy évvel korábban – nyilatkozta Könczöl László, a grémium soros elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

Mint elmondta, míg 1998-ban 244, tavaly egész évben pedig 246 panasz érkezett a testülethez, addig 2002 első négy hónapjában már 228 esetben fordultak hozzájuk. A négy évvel ezelőtti kilenccel szemben a kampány során 73 esetben nyújtottak be a kampánnyal kapcsolatos panaszt.

Könczöl László elmondta, leggyakrabban a kiegyensúlyozatlan, egyoldalú tájékoztatás megállapítását kérték a panaszosok, akik többsége az elmúlt hetekben az Orbán Viktor miniszterelnök Testnevelési Egyetemen mondott beszédével, illetve a Fidesz-MDF Kossuth téri rendezvényével kapcsolatos beszámolók kapcsán fordultak a testülethez.

A panaszbizottság elnöke az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott: az ügyek legalább fele van elbírálás előtti állapotban, a testület pedig, ha szorosan is, de tartani tudja a törvényben megszabott határidőt, a benyújtástól számított harminc napon belül érdemi döntést hozva az ügyekben.

Ennek érdekében például, tette hozzá Könczöl László, az azonos műsorszámmal kapcsolatos panaszokat, ahogy azt a jogszabály is megengedi, egyben tárgyalják.