A Microsoft arra kéri az Egyesült Államok egyik szövetségi bíróságát, hogy az ne foglalkozzon azzal a beadvánnyal, melyet az egyik brit mobiltelefon-gyártó cég, a Sendo nyújtott be a közelmúltban a bírósághoz, mondván, hogy a Microsoft kiforgatta szellemi tulajdonából, és ily módon csőd közelbe juttatta.

A Microsoft által a texarkanai (Texas) bírósághoz beadott kérelemben többek közt az olvasható, hogy a szoftvercég egykori partnere, a Sendo korábban folytatólagosan késett a különböző tervezési és fejlesztési munkálatok végrehajtásával, vagyis ily módon megsértette a két cég vezetői által aláírt szerződéseket. Mindenképpen sajnálatos, hogy a Sendóval ápolt kapcsolatunk ennyire megromlott, és most pereskednünk kell egymással – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Microsoft szóvivője. A Sendo londoni szóvivője nem kívánt kommentárt fűzni az ügyhöz.

A brit mobiltelefon-gyártó cég tavaly decemberben, vagyis nem sokkal a Microsofttal közösen kifejlesztett Z100 típusjelzésű multimédiás mobiltelefon debütálását követően beperelte a szoftvercéget, mondván, hogy a Microsoft a különböző szoftveres fejlesztésekkel kapcsolatos késedelmek kapcsán megsértette a két cég között érvényben lévő megállapodásokat. A Sendo ezenkívül azt is sérelmezte, hogy miután a Microsoft az együttműködési projekt keretein belül hozzájutott a Sendo felbecsülhetetlen értékű piaci tapasztalataihoz, valamint különböző szellemi tulajdonaihoz, lényegében egyik pillanatról a másikra szakított a Sendóval, ily módon pedig csőd közeli helyzetbe juttatta a brit céget. A Sendo szerint ugyancsak felróható a Microsoftnak, hogy több esetben visszatartott különböző összegű kifizetéseket.

A Microsoft szerint a Sendo vádjai minden valós alapot nélkülöznek, vagyis a szoftvercég nem forgatta ki szellemi tulajdonából a brit céget. A Microsoft szerint az együttműködési szerződés felbomlásáért nem a Microsoft, hanem sokkal inkább a Sendo a felelős, vagyis az ügyben érintett mindkét fél a másikat vádolja. Egyelőre kérdéses, hogy a bíróság helyt ad-e a Microsoft kérelmének, illetve, hogy amennyiben az ügy tovább folytatódik, az a Microsoft vagy a Sendo győzelmét hozza-e majd.