Kedden a Samsung és a Philips első embere is egymástól függetlenül együttműködésre szólította fel az ipart, hogy létrejöjjön az informatika és a fogyasztói elektronika konvergenciája.

Ahhoz, hogy a konvergencia valósággá váljon, együtt kell dolgozzanak az informatikai és fogyasztói elektronikai gyártók, valamint a pénzügyi, logisztikai és egészségügyi szolgáltatók, hangoztatta előadásában a Samsung alelnöke és vezérigazgatója, Dzsong-Jong Jun a hannoveri CeBIT kiállítást megelőző ICT World Forum konferencián. A konvergált világban a fogyasztói elektronikai eszközök az interneten egymáshoz vannak kapcsolva, és rajtuk keresztül számos szolgáltatás elérhető. A Philips, a Samsung és a Sony már készül erre a konvergenciára a digitális otthon programjában, de egyelőre kevés az ezt megvalósítani képes technológia, és a cégek közötti együttműködésről is alig hallani.

“A fogyasztók lassanként, lépésről lépésre akarják kiépíteni rendszereiket, ehhez az iparnak biztosítani kell az együttműködést . Ehhez viszont a riválisoknak egy asztalhoz ülve kell kidolgozniuk a szabványokat”, fogalmazta meg ugyanerről a témáról tartott előadásában Gerard Kelisterlee, a Phipis vezérigazgatója. A Samsung szerint a konvergencia középpontja az informatika, de az informatikai cégek egyedül nem tudják megteremteni az összetartást. Õk ugyanis a jelek szerint nem élnek a piacon, otthoni adatbázisaokat és online szórakozást akarnak a vásárlók nyakába zúdítani, miközben a fogyasztóknak biztonságra és egészségügyi szolgáltatásra volna szükségük. A konvergenciához nyílt hálózatok létesítésére van szükség, amelyek a növekedés ugródeszkájául szolgálhatnak. A szabványok mellett az iparnak lobbiznia kell a kormányoknál, engedjezzék az ilyen típusú törekvéseket.