A Kazaa ellen már évek óta folytatott sikertelen szélmalomharc után az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) egy másik fájlcserélőt vett célkeresztbe.

Az ezúttal támadás alá vett, a Morpherus fájlcserélőt is üzemeltető StreamCast Networks Inc.-et a RIAA azzal vádolja, hogy megsértette a hatályos szerzői jogvédelmi törvényeket, amikor a cég 1999-ben több ezer CD-t vásárolt internetes rádiója beindításához – amire végül is azonban nem került sor.

“Úgy hisszük, hogy a cég messzemenőkig megsértette a szerzői jogvédelmi törvényeket”, fogalmazott a RIAA egy szerdai közleményében. Michael Weiss, a StreamCast vezetője a vádakra reagálva úgy nyilatkozott, hogy az érdekvédelmmi szervezet akadályozza az innovációt, és csak próbál fogást találni a cégen.

A RIAA korábban már próbált a fájlcserélők üzemeltetése kapcsán pert indítani a Morpheus és társa, a Grokster ellen, azonban az ügyet tárgyaló bíró már az előkészítési szakaszban visszautasította a szervezet kérést, mondván: a kifogásolt programok legális fájlcserére is használhatóak, és nem lehet pusztán azért betiltani azokat, mert potenciálisan rossz célokra is alkalmasak.

Egy a fogyasztók érdekeit képviselő Electronic Frontier Foundation (EFF) nevében nyilatkozó ügyvéd szerint a RIAA célja egyértelműen az, hogy pénzügyileg lehetetlenítse el a céget a perekkel. Cindy Cohn szerint a RIAA taktikája egyszerű: “ha nem tudsz nyerni a törvény szerint, akkor nyerj az ellenfeled perköltségekbe temetésével”, mondta.