A francia kormányzat ambiciózus célt tűzött maga elé: öt év alatt több lépcsőben végrehajtott drasztikus áremelésekkel 30 százalékkal akarja visszaszorítani a dohányzók számát.

Idén januárban 15-25 százalékkal emelkedtek a cigarettaárak, s október 20-tól újabb 19 százalékos drágulás várható. Már most tudni lehet, hogy 2004 januárjától további 20 százalékos árnöveléssel tervezik elrettenteni a nikotin francia rabjait az egészségkárosító szokástól. Az elképzelés koherens eleme, hogy a dohányjövedelmekből származó többletbevételeket az idén közel 9 milliárd euró (jövőre 13,6 milliárdra növekvő) hiánnyal küzdő egészségbiztosító pénztár feltöltésére fordítják.

A statisztikák szerint egy év alatt 8 százalékkal mérséklődött cigaretták forgalma, az áremelésekből várt egymilliárd eurós többletbevételből viszont eddig csak 200 millió euró folyt be az államkincstárba.

Franciaország keleti és déli határvidékeinek dohányárudáiban helyenként 60 százalékkal esett vissza a forgalom, miközben a határ túloldalán élénk keresletnövekedést regisztráltak – a dohányos tehát nem hagyott fel a szenvedélyével, csak külföldre jár szívnivalóért. A kevésbé vállalkozó kedvűeknek viszont helybe jön az áru: a francia vámhatóságok idén 49 százalékkal több csempészcigarettát foglaltak le, mint egy évvel ezelőtt.

Bővebben: http://eu.mti.hu/news.asp?…