Új érdekképviselet alakult, amely az ügyvédek érdeksérelmei ellen lépne fel, akár az ügyvédi kamarákkal szemben is. Így például az ügyvédek akaratuk elleni, hivatalból való kirendelését is kifogásolják.

Az ügyvédekről szóló 1998-as törvénynek az “ügyvédek terhére hozott” rendelkezései, valamint az igazságszolgáltatásban és társadalomban észlelhető igazságtalanságok ellen is fel kíván lépni a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezete – jelentette ki a közelmúltban megalakult egyesület elnöke, Gulyás G. Gábor, aki hozzátette, hogy az ügyvédekről szóló jogszabály mellett több eljárási törvény módosítását is szeretnék elérni. “Ha megerősödünk, el akarjuk érni, hogy megkapjuk a minket érintő munkánkkal kapcsolatos tervezeteket, hogy véleményezhessük azokat” – fejezte ki reményét az ügyvéd.

“Az ügyvédi érdekek többször sérülnek” – mondta a 15 tagú egyesület elnöke. Példaként említette, hogy az ügyvédeket akkor is kirendelhetik, ha ezt az ügyvéd nem akarja, “ami erős túlzással olyan, mintha rabszolgamunkára kényszerítenék, hiszen akarata ellenére kell munkát végeznie”. Gulyás G. Gábor azt állította, hogy ha a tagdíjon felül plusz pénzt fizetnek az ügyvédek a kamaránál, akkor “megválthatják” magukat a kirendelhető védők listájáról. Sérelmezte megbírságolásuk magas összegét, ha nem jelennek meg kirendelt ügyvédként.

“Felvettük a kapcsolatot a Budapesti Ügyvédi Kamarának elnökével, Bánáti Jánossal, aki üdvözölte a szervezet megalakulását” – mondta Gulyás G. Gábor, aki hozzátette: egyesületük “kiegyensúlyozott együttműködésre törekszik” a Magyar Ügyvédi Kamarával és az Igazságügyi Minisztériummal.