A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság megsemmisítette a kabai időközi polgármester-választás végeredményét, és új választás kiírását rendelte el – tájékoztatta az MTI-t a bírósági határozatról kedden a megyei területi választási iroda vezetője.Vasas Lászlóné, hajdú-bihari főjegyző elmondta: a kampánycsend megsértésére vonatkozó beadványban foglaltakat a bíróság úgy értékelte, hogy azok alkalmasak voltak a választói akarat befolyásolására.

A bírósági határozat a képviselő-testület összetételét nem érinti, csupán a polgármester-választást kell megismételni a bírósági döntéstől számított 30 napon belül. Korábban a polgármester-választáson 33 szavazattal a második helyen végzett jelölt kezdeményezte a választás eredményének megsemmisítését és új választás kiírását, de indítványát a választási bizottságok elutasították, s a panaszos nem fordult bírósághoz.

Később kampánycsend-sértés miatt is benyújtottak panaszt azt kifogásolva, hogy a Magyar Televízió regionális híradója már a kampánycsend idején tudósított a Szili Katalin MSZP elnökhelyettes és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök részvételével megtartott kampányzáró rendezvényről. Ebben Szili Katalin hosszasan méltatta, hogy Kaba város milyen eredményeket ért el Szűcs Béla MSZP-SZDSZ polgármester-jelölt korábbi városvezetői ténykedése idején. A panaszt a helyi, majd a területi választási bizottság elutasította, míg a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság helyt adott a beadványban foglaltaknak, és megsemmisítette a polgármester-választás eredményét. Kerekes Sándor, az MTV debreceni regionális stúdiójának vezetője az MTI érdeklődésére közölte: az ügyben a Magyar Televízió szóvivője illetékes nyilatkozni.

Szűcs Béla kabai polgármester az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a bíróság döntését, álláspontját később sajtótájékoztatón ismerteti. A január 31-i időközi polgármester-választáson Szűcs Béla (MSZP-SZDSZ) 1201 szavazattal nyert. Sári Győzőre (független) 1168-an, Nagy Bélára (független) 226-an voksoltak. Medgyessy Péter miniszterelnök február 3-án hivatalában fogadta Kaba újra választott polgármesterét, s kijelentette: Szűcs Béla újraválasztása azt mutatja, visszatért az emberek hite, hogy a baloldal megint sikereket tud elérni. “A választók ezek szerint pontosan tudják, kik azok, akikre a nehézségek megoldásában számíthatnak” – idézte Medgyessy Péter szavait a kormányszóvivői iroda MTI-nek megküldött közleménye.

A kabai képviselő-testületbe bekerült független jelöltek közül február 5-én többen sajtótájékoztatót tartottak, s valótlannak minősítették azt az állítást, miszerint “Kabán a kormánykoalíció jelentős győzelmet aratott az ellenzéki pártok felett”. A bírósági döntés ismeretében kedden este közös közleményt juttatott el az MTI-hez az MSZP és az SZDSZ Hajdú-Bihar megyei elnöke. Oláh Lajos és Gadus István ebben leszögezik: tiszteletben tartják a bíróság ítéletét, ugyanakkor a kialakult helyzetet méltatlannak, “a kabai polgárok arculcsapásának” tekintik. “A kampánycsendet a bíróság ítélete szerint a debreceni regionális televízió sértette meg. Reméljük, hogy a kampánycsend-sértés ténye mögött nem áll politikai szándék, hanem pusztán emberi mulasztás történt” – olvasható a nyilatkozatban.

A két kormánypárti politikus reményét fejezi ki: “az eset hátterében nem az áll, hogy a Fidesz az országgyűlési választások utáni hisztériakeltés és a demecseri választási botrány után nem tudott belenyugodni abba, hogy nem sikerült Kabán önálló polgármester-jelöltet állítania, s minden jelöltje kiesett a képviselő-testületből”. Az MSZP, valamint az SZDSZ elnöke szerint az országgyűlési választások tisztasága megkérdőjelezésével indult színjáték újabb állomásának nagy vesztesei Kaba polgárai, akiknek a többségi akaratát ezúttal is semmibe veszik. Oláh Lajos és Gadus István reményét fejezte ki, hogy a következő választási napon is elmennek Kaba polgárai szavazni és “ha lehet még nagyobb arányban állnak ki Szűcs Béla mellett”.