Az Egyesült Államok és az EU közti tárgyalások ismét felvillantották a reményt, hogy még ebben a hónapban megállapodást lehet elérni a megrekedt dohai tárgyalási forduló ügyében.

Vezető amerikai és európai kereskedelmi tárgyalók a Financial Timesnak nyilatkozva abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a következő hetekben áttörést lehet elérni a dohai forduló ügyében. Ez lehetővé tenné, hogy még ebben a hónapban megállapodást kössenek Brazíliával és Indiával a davosi Világgazdasági Fórumon.

Ez lenne az egyik utolsó esélye, hogy életet leheljenek a dohai fordulóba, mielőtt még az idén lejárna annak az amerikai törvénynek az időbeli hatálya, mely tárgyalási mandátummal látja el George W. Bush elnököt.

Peter Mandelson kereskedelmi biztos az FT-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a mezőgazdaság témakörében egy sor magas szintű egyeztetés után már olyannyira közeledtek az álláspontok, ami okot ad a bizakodásra. A kérdés minden bizonnyal terítékre kerül Bush elnök és José Manuel Barroso bizottsági vezető mai washingtoni tárgyalásain is.