Újra elfogultnak, pártosnak minősítette a Fidesz tegnap az Országos Választási Bizottságot és annak elnökét, Szigeti Pétert. Navracsics Tibor frakcióvezető a kormányt kérte fel, hogy állítsa vissza az intézmény független működését. A kabinet szerint a párt az alkotmánnyal vitatkozik.

Ma délután újra ülésezik az Országos Választási Bizottság, és napirendjén szerepel a Fidesz vizitdíjjal és kórházi napidíjjal kapcsolatos népszavazási kérdése. Az ülés előtt, tegnap az ellenzéki párt sajtótájékoztatóján ismét elfogultsággal és pártossággal vádolta meg az OVB-t. Navracsics Tibor frakcióvezető egyik érve szerint ugyanis az OVB két hete az Alkotmánybíróság iránymutatásával ellentétes érvelés alapján nem hitelesítette a tandíjjal kapcsolatos kérdésüket. “Amikor az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy azért kell új eljárást lefolytatni, mert az OVB rossz érvelés alapján zárta ki a tandíjat a népszavazási kérdések közül, ők új érveket találtak a kizárásra. Ez nem tisztességes” – hangsúlyozta Navracsics. Az Országos Választási Bizottság működését bemutatva arról is beszélt: joggal gondolják, hogy Szigeti Péter és az általa vezetett testület politikailag elfogult. Szerinte alátámasztja ezt az is, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az AB által felülvizsgált korábbi ügyekben a Fidesz kárára történt minden tévedés.

Navracsics szerint már korábban jelezték: Szigeti Péter OVB-elnököt nem tartják elfogulatlannak. Ezt bizonyítja szerinte, hogy Szigeti nemrégiben jogerősen személyiségi jogi pert vesztett Kupper András volt fővárosi Fidesz–MKDSZ frakcióvezetővel szemben, 2005-ben ugyanis Kuppert a legsúlyosabb váddal, a nácikat mentegető, kollaborálónak állította be.

Mindezek miatt a Fidesz arra kérte a kormányt, vizsgáltassa felül az Országos Választási Bizottság működését egy pártatlan szervezettel. Arról, hogy ez Szigeti, vagy az egész testület távozását jelentené-e, azt mondta: erre a kormánynak kell választ találnia.

A kabinet viszont erre nem hajlandó. Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint ugyanis a Fidesz az alkotmánnyal vitatkozik, s ebben ők nem kívánnak részt venni.

A Magyar Hírlap megtudta: egy magánszemély az Alkotmánybíróság előtt támadja meg a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett, kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazási indítványt. Az OVB már hitelesítette az MVSZ kérdését. Ennek megtámadása után lelassulhat a népszavazási folyamat, hiszen a taláros testület döntése után az Országos Választási Bizottságnak újra döntenie kell. Ha zöld jelzést kap a kérdés, megkezdődhet a kétszázezer aláírás gyűjtése.