Nagyított íveken is lehet aláírásokat gyűjteni a népszavazási kezdeményezések során az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda (október 10.) esti ülésén kialakított álláspontja szerint.

A testület azt követően vette napirendre az ügyet, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója azzal a kérdéssel fordult hozzájuk: milyen technikákkal sokszorosítható a hitelesített aláírásgyűjtő ív? Ez a kérdés felvetette azt is, hogy csak a hitelesített kérdőívvel azonos méretű íven gyűjthetők-e a támogató aláírások?

A Választási eljárásról szóló törvény egyetlen kikötést tartalmaz; eszerint csak a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolata használható erre a célra.

A bizottság technikai jellegű problémaként kezelve a kérdést úgy vélte, nincs akadálya annak, hogy a korábban hitelesített A/4-es méretű eredeti ívet akár A/3-as méretűre nagyítsák, ám célszerű lenne, ha az ívek egyforma méretűek lennének.

Az eredeti, hitelesített ív akár fénymásolással, akár szkenneléssel, majd nyomtatással is sokszorosítható, ám az elektronikus aláírás továbbra sem érvényes.

A “méretarányos” nagyításra azért lehet szükség, mert a személyes adatok sok esetben alig férnek el az ívek keskeny sorain.

Az OVB napirendjén népszavazási kezdeményezések is szerepeltek, jórészt magánszemélyek beadványai, amelyeket a testület többnyire azért nem hitelesített, mert a kérdéseket nem találta egyértelműnek.

Az ülést követően Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője a Hír televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy Szerető Szabolcstól (a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesétől) öt népszavazási kezdeményezés érkezett még kedden, ám azok tartalmáról nem tudott tájékoztatást adni.

Jelezte: azért adhat tájékoztatást a kezdeményező nevéről, mert Szerető Szabolcs ehhez kifejezetten hozzájárult.

Sajtóhírek szerint a főszerkesztő-helyettes hasonló kérdésekben kezdeményezett aláírásgyűjtést, mint amelyekben a kormányfő jelezte esetleges szándékát. Ennek azért lehet jelentősége, mert az OVB általános gyakorlata szerint a korábban beérkező beadványokat előbb tárgyalja a testület.