Több tucat népszavazási kezdeményezést utasított el kedd esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), miután legtöbbjüket komolytalannak minősítette; az érdemben elutasított kérések közt volt Morvai Krisztina öt kezdeményezése, hitelesítethető népi kezdeményezésnek bizonyult azonban az, hogy az olasz kisebbség hivatalos nemzeti kisebbséggé alakulhasson.

Az ötletbörzét idéző kérdések között szerepelt például az: egyetért-e azzal, hogy a tojás előbb volt-e, mint a tyúk; az egyik ismert televíziós személyiség legyen a kormányfő; egy híres énekesnő legyen Magyarország királynője, vagy a kormányfő szolgálati kocsi helyett szolgálati rollerral járjon.

A komolytalannak minősített népszavazási kezdeményezések elutasításáról a testület nem hozott formai határozatokat; a beadványozókat erről levélben értesítette.

A “komolyabb”, érdemben elutasított kezdeményezések többségében alkotmányossági problémákat talált a testület, ezért nem hitelesítette a benyújtott kérdőíveket.

A kérdések tárgyalását megelőzően vita alakult ki a tagok között arról: van-e jogilag lehetősége a testületnek arra, hogy ne határozatban, hanem levélben válaszoljon a beadványozónak. Az OVB nyolc tagja közül ketten ellenezték a levélformát, hatan támogatták.

A testület egyetlen népszavazási kezdeményezést hitelesített. “Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési választások egyéni választókerületeit úgy határozzák meg, hogy minden egyes választókerület esetén, a választói névjegyzékben szereplő emberek száma ne térhessen el öt százaléknál nagyobb mértékben az országos átlagtól?” – áll a magánszemély beadványában.

Az OVB továbbá hitelesítette azt a népi kezdeményezést, melyben az olasz kisebbség hivatalos nemzeti kisebbséggé alakulását kérték a jelenlegi 13 kisebbség mellett. Két hónap alatt ezer támogató aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az országgyűlés dönthessen az ügyben.

Morvai Krisztina öt kezdeményezését hatáskör hiányára hivatkozva egyhangúlag elutasította az OVB. A jogásznő az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazás megtartását kezdeményezte.

Az OVB előtt az Országos Választási Iroda (OVI) beszámolt arról, hogy a januárban, Budapest 15. egyéni választókerületében tartandó választáson négy jelölt indulhat.

Az OVI tájékoztatása szerint két választópolgár jelezte, hogy külképviseleten adná le szavazatát: egyikük az első fordulóban Havannában, míg másikuk mindkét fordulóban Berlinben voksolna.

Az MTI-nek nyilatkozó választási szakemberek mintegy 600-800 ezer forintra becsülték a három szavazat miatti többletkiadást.