Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke veszi át a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése iránti ügyészi keresetre indult polgári per tárgyalását – erősítette meg kedden a Fővárosi Bíróság sajtó- és nemzetközi kapcsolatok titkársága a hvg.hu értesülését.

A hvg.hu portálon megjelent cikk felidézi, hogy Pataki Árpád honosította meg az ítélkezési zsargonban a sajtóból átvett párt közeli jelzőt, miután helyreigazításra kötelezett több újságot, amely pártcégként írta le a politikusok és családtagjaik érdekeltségében álló vállalkozásokat, amelyekben az illető pártnak papíron nem volt tulajdonrésze, noha a cég nyilvánvalóan politikai célt szolgált.

A bíró a vélemény kategóriájába sorolta ugyanakkor döntéseiben, s így kockázatmentesen használhatóvá tette a “Fidesz közeli”, “MSZP közeli” kifejezéseket.

Voltak azonban felülírt ítéletei is, például miután a Faragó Lajos magánnyomozó kontra Országgyűlés perben kimondta a T. Ház perképességét. Pataki bíró volt az is, aki első fokon elutasította a Szárhegy-dülő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. keresetét, amelyet az Élet és Irodalom tokaji riportja miatt adott be. A perben arról kellett dönteni: taggyűlésnek minősült-e az a rendezvény, amelyen részt vett és gazdálkodási tanácsokat adott Orbán Viktor exminiszterelnök is.