Halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve, ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat – javasolta az energiaszolgáltatóknak csütörtökön Szabó Máté ombudsman a jelenlegi időjárási körülményekre és a nagy számú kihűléses halálesetekre tekintettel.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye szerint konkrét és azonnali intézkedések szükségesek a közvetlen életveszélyben élő emberek érdekében. Ezért felhívta az energiaszolgáltatók és az önkormányzatok figyelmét, hogy a teljes szolgáltatás nélkül – így közvetlen életveszélyben – otthonaikban élő, idős, beteg, magányos vagy egyébként súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek számára tegyék lehetővé az élethez elegendő minimális hőmérséklet elérését a szükséges energia mennyiség biztosításával.

Az ombudsman szerint az állam intézményes életvédelmi kötelezettségének eleget tevő összehangolt lépésekkel és a megfelelő jelzőrendszer vagy figyelőszolgálat segítségével mód nyílhatna arra, hogy a szociális munkások a közvetlen életveszélyt valóban elháríthassák.

Szabó Máté már szerdán felhívta a figyelmet a Magyarországon kialakult súlyos helyzetre, ezért felkérte a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

Az ombudsman szerint az állami intézményeken és a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos, idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.