Az igazságügyi és rendészeti miniszter dr. Wolfgang Schäuble német szövetségi belügyminiszter meghívására 2009. február 10-én részt vett a Berlinben megrendezésre kerülő a XII. Rendészeti Konferencián, amely a legjelentősebb európai uniós rendészeti találkozó.

A miniszter a konferencia nyitónapjának délelőttjén, Jacques Barrot az Európai Bizottság alelnöke, bel- és igazságügyi biztost követően tartott előadást az “Európai biztonság a XXI. században a tagállamok és az unió szükséges hozzájárulása” címmel. Felszólalásában kiemelt szerepet kapott a határokon átnyúló együttműködés további kiszélesítésére vonatkozó kezdeményezése. Hangsúlyozta, hogy az egyes tagállamok által a közrend biztosítására, a jogsértések megakadályozására és üldözésére vonatkozó igény azonos, így a fellépés eszközei is azonosaknak kell lenniük. Javasolta a rendőri fellépés szabályainak uniós szintű egységesítését egy “Európai Intézkedési Kódexben”, hogy a valamely tagállamban elkövetett bűncselekmény az unió egész területén azonosan kiemelkedő hatékonysággal kerüljön üldözésre és megbüntetésre.

“Napjainkban a nyitottság és a biztonság elválaszthatatlan közösségi rendészeti cél, amely elérését joggal várja el a közösség valamennyi polgára” – hangsúlyozta a miniszter.

A délután folyamán Draskovics Tibor négyszemközti találkozón vett részt Wolfgang Schäuble német szövetségi belügyminiszterrel, ahol a két nemzet aktuális rendészeti együttműködéséről tárgyalt.