A kormány újabb korrupcióellenes intézkedéseket javasol még az első félévben: kialakítanának egy közérdekvédelmi bejelentési rendszert, és újra kezdeményezik a pártfinanszírozás átalakítását. Erről Bajnai Gordon miniszterelnök beszélt a Huguette Labelle-lel, a Transparency International kuratóriumának elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján kedden.

A kormányfő hozzátette: abban bízik, hogy a közérdekvédelmi bejelentésekről szóló törvényjavaslatot még az első félévben benyújtják az Országgyűlésnek. A szervezeti keretekről annyit mondott: a cél az, hogy kellő függetlensége legyen a kormányzattól, de ne növelje jelentősen az államigazgatás költségeit.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra: másfél éve elkészült az új pártfinanszírozási törvény, de mivel nem volt meg a kétharmados támogatása, nem lehetett változtatni a jelenlegi rossz és tarthatatlan rendszeren.

A miniszterelnök azt szeretné, ha minden politikai erő belátná, Magyarország alapvető érdeke, hogy a pártfinanszírozás megváltozzon, mert ez az akadálya annak, hogy az emberek jobban bízzanak a politikában. A kormányfő szerint Transparency International listáján Magyarország “nem teljesített nagyon jól” az elmúlt évek során, és a legutolsó évben visszalépett a korábbi helyéhez képest. Még a válságkezelés közepette is dolga van a kormánynak azzal, hogy visszaszorítsa a korrupciót és az ehhez kapcsolódó jelenségeket – hangoztatta.

Bajnai Gordon felidézte, hogy gazdasági miniszterként több olyan döntést hozott, amelyek a korrupció visszaszorítását szolgálták, miniszterelnökként pedig újabb lépések bejelentésére készül.

Meggyőződésem, hogy Magyarország csak akkor léphet előrébb az összes nemzetközi rangsorban, ha a transzparenciára vonatkozó nemzetközi rangsorban is előre tud lépni – szögezte le.

Huguette Labelle, a Transparency International kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: áttekintették a lehetséges korrupcióellenes intézkedéseket. Azt javasolta, hogy a pártfinanszírozás területén, a nagy építési beruházások közbeszerzésének szabályozásánál tegyen lépéseket a kormány, illetve alakítsa ki a korrupciót bejelentők védelmének rendszerét.

A kuratóriumi elnök kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország korrupciós percepciós mutatója a tízes skálán öt. Huguette Labelle szerint, amikor megkérdezik az embereket, melyik ágazat a leginkább érintett a korrupcióban, akkor a politikai pártokat említik az első helyen. Hozzátette: az elmúlt években az üzleti szférát is egyre korruptabbnak tartja a közvélemény. “Ezért is javasoljuk a kormánynak és az üzleti élet szereplőinek is, hogy nem elég, ha az egyikük tesz lépéseket, hanem együtt kell fellépniük a korrupció ellen” – közölte a Transparency International kuratóriumának elnöke.