A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) akár az Alkotmánybírósághoz is kész fordulni a gyógyszerkiadó automaták ügyében – mondta Hankó Zoltán, a kamara alelnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a kamara véleménye szerint nem lehet miniszteri rendeletben meghatározni a gyógyszerautomaták létesítésének lehetőségét, azt törvényi szinten kell szabályozni.

Függetlenül a szabályozás szintjétől a kamara és a többi gyógyszerész szövetség és egyesület is ellenzi az automaták létesítését. Érvük az, hogy ezen ellátási forma kockázatos: a beteg nem kapja meg a szükséges tájékoztatást, a betegre nézve nem biztonságos, illetve akár kiskorúak is hozzájuthatnak a készítményekhez, ami jogszabályellenes. Aggályos az is, ki fogja ellenőrizni, hogy az automatákban valóban csak olyan gyógyszerek kerültek, amelyek nem vénykötelesek – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta: egy korábbi miniszteri rendelet szerint automatát létesíteni csak ott lehet, ahol a gyógyszertáron kívüli forgalmazás már engedélyezett. Az Egészségügyi Minisztérium a rendelet módosítása kapcsán most azt tervezi, hogy a gyógyszertáraknak is lehetőséget ad automaták üzemeltetésére – tette hozzá. A rendelet – a kamara szerint – “szembe megy” az európai bíróság álláspontjával is.

Horváth Tamás kamarai elnök kiemelte: eddig senki nem élt az automata-üzemeltetés lehetőségével; egyfajta modellprogram keretében két-három gyógyszertár üzemeltetett automatát, azonban ezek működését – rendelet híján – az ÁNTSZ megszüntette.

Mivel sem a betegnek, sem a gyógyszerésznek nem igénye, hogy legyenek automaták, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a szaktárca miért “erőlteti” – fogalmazott Hankó Zoltán.

Egy-egy automata, fajtától függően, 2-5 millió forintba kerül, azonban Horváth Tamás szerint, a beszerzési költség “messze nem térül meg” az eladott gyógyszerekből.

Más témáról szólva az elnök elmondta: a vényeken bevezetett extra vonalkód valóban segíti a patikusok munkáját és gyorsítja a gyógyszerkiadást, de – mint minden új elektronikus rendszerben – lehetnek fennakadások. Ezek azonban a gyógyszerkiadást nem befolyásolják, hiszen ha a extra vonalkód nem olvasható, a beteg akkor is megkapja a felírt készítményt.