A kormány megtárgyalta és elfogadta a második építési gyorsító csomag részleteit, ezek egyszerűsítik az építési engedélyezést és szabályozzák a fedezetkezelő személyét és juttatását.

A kormány megtárgyalta és elfogadta a második építési gyorsító csomag részletszabályait tartalmazó rendeleteket, amelyek egyszerűsítik az építési engedélyezést, illetve maghatározzák a fedezetkezelő személyét és díját – mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A második csomag törvényi szabályait nyáron fogadta el az Országgyűlés. A kormány által szerdán elfogadott részletszabályok rendeletekben látnak napvilágot a közeljövőben.

Legelőször a fedezetkezelőről szóló szabályok lépnek hatályba október 1-től – mondta a miniszter. A közbeszerzéseken 90 millió forint, míg a magán beruházásoknál 1,2 milliárd forint értékhatár felett lesz kötelező a fedezetkezelő alkalmazása. A közbeszerzéseknél a Magyar Államkincstár látja el ezt a feladatot, az építés ideje alatt havi 100 ezer forintért. A magán beruházásoknál bank lehet a fedezetkezelő, kialkudott díjért. A miniszter az osztrák példára hivatkozott, ahol a projekt értékének 1,5-2 százaléka a fedezetkezelő díja.

Az engedélyezés úgy változik, hogy családi házra 60 napon belül kell kiadni az építési engedélyt, de ha minősített készházról van szó, akkor 30 nap a határidő. Nem kell engedély, és a bejelentés után azonnal kezdhető a tartószerkezetet nem érintő felújítás, illetve az 50 négyzetméternél kisebb, emberi tartózkodásra nem alkalmas épület – például garázs – építése. Ugyanakkor még bejelentésre sincs szükség a kerítés építéshez, utólagos hőszigeteléshez, napkollektor felszereléshez, és kerti építmény létrehozásához.

A miniszter szólt még arról, hogy a jövő év elejétől csak regisztrált építőipari vállalkozók tevékenykedhetnek a piacon, a kamarák nem csak a cégek alap adatait, hanem az előéletüket – bírság, késedelem – is nyilvántartják. Az erről szóló rendeletben egyúttal meghatározzák a működés minimális emberi és technikai feltételeit is.