Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak (Ab) az egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének rendelkezés-alkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényt – közölte az államfő hivatala hétfőn.

A törvény jogszabályalkotásra hatalmazta volna fel a PSZÁF elnökét. Az Alkotmány ugyanakkor nem tesz említést a PSZÁF elnökének jogalkotási hatásköréről, márpedig Alkotmánybíróság szerint jogszabály alkotása csak az Alkotmány kifejezett felhatalmazása alapján lehetséges – teszik hozzá.

Az erre vonatkozó alkotmánymódosítási javaslat azonban nem kapta meg a szükséges többséget az Országgyűlésben, ezért az államfő álláspontja szerint a törvény ellentétes az Alkotmánynak a jogalkotási hatáskörökről szóló rendelkezéseivel – olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés november 23-án a törvény egyszerű többséget igénylő részeit 190 igen, 17 nem és 154 tartózkodás mellett fogadta el.

A kétharmadot igénylő rész azonban nem kapta meg a kellő támogatottságot, így a kormány terveivel ellentétben a PSZÁF elnöke nem kapott rendeletalkotási jogot.

Az MSZP mellett igennel szavazott Magyar Bálint (SZDSZ) és két független képviselő: Császár Antal és Gyenesei István; nemmel voksolt a Fidesz és a KDNP, az SZDSZ, a függetlenek, illetve két szocialista politikus: Szabó Lajos és Schiffer János.

Az MTI információi szerint a Fidesz azzal utasította el az alkotmánymódosítást, hogy szerinte ezt a kérdést a jogalkotási törvényben kellene rendezni.