A konkrét ügyekben mindenfajta politikai elvárást igyekszünk megszüntetni az ügyészséggel szemben – erről Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszélt az ügyészek napja alkalmából megrendezett ünnepségen szerdán Budapesten, az igazságügyi palotában.

Schmitt Pál azt mondta: ha a politika elvárásokat fogalmaz meg az ügyészség számára, és ha a szervezetnek is azonos az álláspontja, rögtön az a bírálat éri, hogy a politika érdekeit képviseli. Ha nem azonos az ügyészi álláspont a politikaival, akkor azért bírálják őket, mert a politikai ellenfél érdekeit képviseli – tete hozzá.

“Mi az elkövetkezendő években igyekszünk minden ilyenfajta elvárást megszüntetni Önökkel szemben a konkrét ügyekben. Az általános elvárásokat azonban annál inkább fenntartjuk: a becsületes állampolgárok érdekében mindent tegyenek meg a jogsértők felelősségre vonására” – fogalmazott a házelnök.

Schmitt Pál az ügyészi szervezet méltatása mellett arról is beszélt, hogy a 2.700 ügyészségi munkatárs minden nap a köz érdekében fárad, ezért kijár nekik, hogy egy nap a társadalmi megbecsülés középpontjában legyenek.

Szólt arról is, hogyha a hírek közé kerülnek az ügyészek, általában valamilyen negatív eseménnyel összefüggésben történik mindez: vádemeléssel, bűncselekményekkel, házi őrizet elrendelésével kapcsolatos. Hozzátette: ez azonban csak az érintett számára negatív, milliók számára biztonságot, megnyugvást jelent, mert érzik hazánkban a törvényességet és rendet.

A törvényességet felügyelő szervezet munkájával összefüggésben azt hangsúlyozta: az ügyésznek minden szubjektivitást ki kell zárnia, s kizárólag a jogilag releváns tényekre, a törvények mindenek felettiségére kell szorítkoznia.

Az ügyészek napját 1991 óta ünneplik, annak emlékére, hogy 1871. június 10-én hirdették ki az egységes, centrálisan felépített, a bíróságoktól független államügyészségről szóló törvényt. Az Országgyűlés 2005. november 23-án, az ügyészségi törvény módosításában ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánította az ügyészségi szolgálati viszonyban állók számára.

Az ügyészek napja alkalmából Kovács Tamás legfőbb ügyész elismeréseket és pláyadíjakat adott át, valamint címeket adományozott. A legmagasabb szakmai elismerést, az első koronaügyész, Kozma Sándor emlékére 1992-ben alapított Kozma Sándor díjat tíz, szakmai munkáját huzamosabb ideje, az átlagot meghaladó színvonalon, elhivatottsággal végző ügyészségi alkalmazott vehette át. Kozma Sándor díjat kapott többek között Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Polt Péter volt legfőbb ügyész is.

Az ünnepségen az Országgyűlés mellett az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, országgyűlési biztosok és jogi szervezetek is képviseltették magukat.