A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat – írta a Népszabadság hétfői számában.

A lap ismerteti az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján szereplő összesítést, amely szerint a 2001-2008 közötti időszakban a kártérítési perek listáját vezető négy kórház ellen átlagosan évente öt-tíz per indult. Leggyakrabban a szülészeti, sebészeti, traumatológiai, valamint az ortopédiai ellátások miatt kerülnek az intézmények bíróságok elé.

Szakértők szerint az orvosi műhibaperek akár 80 százaléka kommunikációs hibákra és/vagy az orvos kapcsolatteremtő készségének hiányára vezethető vissza. A betegek ugyanis az ellátás színvonalát nem szakmai, hanem szubjektív szempontok alapján ítélik meg, így az egészségügyi dolgozók kommunikációs gyakorlatának fejlesztése révén a panaszok jelentős része megelőzhető lenne.

Mindezzel egyetért Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is, aki szerint a kártérítési perek ügye az ellátórendszer egyik „forró pontja”. Az elveszített perek kártérítési összege mind gyakrabban sodorja csődközeli helyzetbe a kórházakat, amelyeknek ugyan kell, hogy legyen felelősségbiztosításuk, de miközben ma már akár tízmilliós kártérítési összeg sem ritka, a biztosítók általában csak ötmillió forintig vállalnak fizetési kötelezettséget.

A cikk teljes terjedelmében elolvasható a Népszabadság Online oldalán →