A kormány 2012-ben meghozza az arányos adórendszer véglegesítéséhez szükséges intézkedéseket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, miután a Sándor-palotában konzultált Schmitt Pál köztársasági elnökkel. A kormányfő szerint a vállalkozói áfa-fizetés területén sok a visszaélés, ezért jobb teljesítményt vár el az adóhatóságtól.

Orbán Viktor szerint a kormány legfőbb feladata, hogy megakadályozza az államadósság újratermelődését, ehhez pedig a kabinet minden szükséges intézkedést meg fog hozni, legyen szó az új nyugdíjrendszerről, a gazdaság stabilitását szolgáló törvényről vagy az új oktatási jogszabályok elfogadásáról. A miniszterelnök leszögezte, hogy nem lesz visszalépés a többkulcsos adó irányába, a kormány jövőre tervezi azokat a lépéseket, amelyekkel véglegesíti az új, arányos adórendszert.

Orbán Viktor megítélése szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, több kis adót pedig eltörölt arra számítva, hogy ez javítja az adófizetési morált. Ez nem következett be, különösen az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés, -elkerülés és -csalás mértéke, ezért az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania.

A kormánynak kezelnie kell az vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés okozta 100 milliárdos kiesést, emellett mintegy 250 milliárd forint forgalmi adót vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak, mert az előző kormányok az uniós elvárással ellentétben nem alakították át a magyar áfa-rendszert. Orbán Viktor jelezte, hogy a helyzet kezeléséről már tárgyalt a nemzetgazdasági miniszterrel.

A pénteki találkozón Schmitt Pál köztársasági elnök jelezte, hogy külön intézkedési terveket vár a kormánytól a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza- és forinthitelesek érdekében. A miniszterelnök a tervezett intézkedéseket a következő napokban bemutatja a köztársasági elnöknek, az intézkedések részleteiről a tervek szerint a parlament őszi ülésszakának első napján, szeptember 12én számol be a szélesebb nyilvánosság előtt.

A találkozón mind a miniszterelnök, mind a köztársasági elnök kiállt az államósság-csökkentő politika folytatása mellett. Schmitt Pál a megalkotás előtt álló sarkalatos jogszabályok kapcsán tájékoztatást kért a kormány törvényalkotási menetrendjéről, az ellenzéki frakciókat pedig arra bíztatta, hogy vegyenek részt a kétharmados törvények parlamenti vitájában. Orbán Viktor szerint a január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez kapcsolódó összes sarkalatos törvényt még idén el kell fogadni.