A jövőben a kisebb városok is jogosultak lesznek közös önkormányzati hivatal kialakítására. A parlament hétfőn – 258 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett – fogadta el azt a fideszes törvényjavaslatot, amely szerint egy város és egy község, illetve községek akkor is létrehozhatnak közös önkormányzati hivatalt, ha a településeken összesen kétezer lakosnál kevesebben élnek.

Az új szabály a következő általános önkormányzati választástól lesz érvényes.

A beterjesztő Láng Zsolt és Lipők Sándor indoklása szerint a törvénymódosítás a közös önkormányzati hivatalok gyakorlati problémáját oldja meg, így ugyanis azok a kisebb városok, amelyek lakosságszáma kevesebb volt a törvényi előírásnál, szintén jogosultak lesznek közös hivatal kialakítására.

A törvénymódosítás arról is rendelkezik, hogy az államháztartáson kívüli források átvétele és átadása kikerül a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörei közül, ahová egyúttal beemeli az alapítványi források átvételét és átadását. Az új szöveg szerint az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezéseket rendeletben szabályozza majd a helyi önkormányzat képviselő-testülete.

A javaslat eredetileg arról is rendelkezett volna, hogy a nagyobb, hétezer lakos alatti településeknek is lehessen társadalmi megbízatású polgármestere. Ezt azonban egy módosító indítvánnyal törölték a törvénymódosítás végleges szövegéből.