Rendben, incidens nélkül tartották meg a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) tisztújító választását, a szavazólapok feldolgozása megkezdődött, de ez akár több napig is eltarthat – tudatta a BÜK közleményben.

A szavazás pénteken, a megismételt választói közgyűlés napján, reggel 8 órától délután 18 óráig gördülékenyen, sorban állás nélkül lezajlott, a választásra jogosult 5533 személyből 2442 fő jelent meg. Ez a 44 százalékos részvétel mintegy kétszerese a négy évvel ezelőttinek.

A szavazás lezárását követően az épületet a szavazók elhagyták. A fel nem használt szavazólapokat a választási bizottság ellenőrzése mellett, a két elnökjelölt, Dessewffy Alice és Réti László elnökjelöltek választási megfigyelői jelenlétében a szavazatszámláló bizottság megsemmisítette. A bontatlan urnák őrzéséről a választási bizottság gondoskodott. Mindezt a bizottságok tagjai, az elnökjelöltek választási megfigyelői közösen végezték el, és megerősítették, hogy ezt helyénvalónak és szabályszerűnek fogadták el.

Szombaton reggel a választási bizottság, a szavazatszámláló bizottság és az elnökjelöltek választási megfigyelői megállapították, hogy a zárak pecsétjei sértetlenek voltak, a sértetlen szavazólap-urnákat a szavazatszámlálási helyiségbe szállították, ahol folytatódott a szavazatok feldolgozása.

A papíralapú szavazólapokon 129 választható tisztségre jelentkező 334 jelölt közül választhattak a szavazók. A szavazólapokon lévő több százezer adat manuális feldolgozása akár több napot is igénybe vehet – tudatták a Réti László, a BÜK elnöke által jegyzett közleményben.