Az ukrán rendőrök és a szintén a kijevi belügyi tárca alá tartozó nemzeti gárdisták ne biztosítsák a továbbiakban a rendet a bírósági eljárások alatt, hanem védjék meg magukat a bíróságok – jelentette ki hétfőn Arszen Avakov ukrán belügyminiszter, aki sürgette azt is, hogy ez ügyben rendkívüli kormányülést hívjanak össze.

A belügyminisztert az dúlta fel, hogy Kijev egyik kerületi bírósága nem helyezte előzetes letartóztatásba azt az aktivistát, aki február 15-én egy másik kerületi bíróságon lőfegyverrel megsebesített munkavégzés közben egy rendőrt. Arszen Avakov – mint szavaiból kiderült – azon háborodott fel, hogy a Kijev belvárosában lévő Sevcsenko kerület bírósága eszerint nem találta kellően súlyos bűntettnek azt, hogy egy hatósági személyre – aki éppen a jogi eljárás közben a rendre vigyáz – rálőnek, és szabadlábra helyezte a per lezárásig az elkövetőt. Hozzátette: a rendőrségnek és a nemzeti gárdának különben sincs hatáskörében az, hogy bírósági épületekben, perek alatt biztosítsa a rendet, erre a feladatra szerinte saját rendfenntartó szervet kell létrehozni.

Közben a Sevcsenko kerületi bíróság jelezte a Legfelsőbb Igazságügyi Tanácsnak, hogy aznap a nemzeti gárda “minden magyarázat nélkül” megszüntette az épület védelmét.

Szerhij Knyazjev, az országos rendőrség vezetője szintén sürgette, hogy saját védelmi szolgálatot hozzanak létre a bíróságok számára. Elmondta, hogy az elmúlt évben csaknem másfél ezer rendfenntartó sérült meg Ukrajnában, miközben különböző nyilvános rendezvényeken ügyeltek a biztonságra, beleértve bírósági tárgyalásokat is. Közölte, hogy 2017-2018-ban a rendőrség az országban csaknem 70 ezer tömegrendezvényt biztosított, ezek közül több mint 700 fordult át a rendfenntartók és a résztvevők közötti összecsapásba. A rendőrfőnök reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezést nyújt be a rendőrt megsebesítő vádlott szabad lábra helyezésével szemben.