Az első büntetés Németországban fájlcserélésért

2004.06.15. MAHASZ

A német kiadók és a Phonoverband hatvannyolc esetben indított eljárást az elmúlt hetekben szerzői jogvédett művek jogtalan terjesztése és másolása miatt. Az első ítélet illegális online fájlcserélés miatt már meg is született, amely komoly pénzbüntetéssel zárult.

A kelet-németországi Cottbus város tartományi bírósága szerzői jogvédett művek jogtalan terjesztése és másolása miatt marasztalt el egy 23 éves tanulót, aki elismerte, hogy 272 szerzői jogvédett dalt letöltésre kínált fel másoknak a Kazaa hálózatán keresztül. A viszonylag enyhe, 400 eurós pénzbüntetést a fiatalember alacsony jövedelméhez igazították, áll az ítélet indoklásában, ám további kártérítésekre kötelezték, amelyek összege már elriasztó hatású lehet a német újságok szerint.

Súlyosbító körülményként értékelték ugyanis a bírák, hogy a házkutatás során számítógépén nagyjából hatezer hangfelvételt találtak, amelyet szintén a fájlcserélő hálózatról töltött le a vádlott. Így a pénzbírság mellett még külön kártérítést is köteles fizetni. Végül mindezt peren kívüli egyezség keretében nyolcezer euróban állapították meg a felek, amelyhez a német hanglemezkiadókat tömörítő Phonoverband egy nyilatkozatot is csatolt, amelyben a fiatalember arra kötelezi magát, hogy a jövőben nem terjeszt illegális zenei fájlokat.

A 68 feljelentésből tehát egyben esetben már ítélet is született, a továbbiakban pedig a következő hetekben-hónapokban várható. Sokan kísérik figyelemmel a német sajtó által is kitüntetett figyelmet kapó eljárásokat, amelyek közül kiemelkedik még egy stuttgarti férfi esete, aki alig néhány eredeti CD-vel rendelkezik, fájlcserélőkről kiírt hanghordozóinak száma viszont ennek sokszorosa.

Gerd Gebhardt, a Phonoverband elnöke szerint pusztán védekeznek a jogsértőkkel szemben, akik a széleskörű felvilágosítási kampány ellenére sem képesek távol tartani magukat az illegális zenei tartalmaktól. Pedig egy felmérés szerint Európában a német tudják a legjobban, hogy milyen veszélyekkel jár az illegális fájlcserélők használata, sőt az eljárások elindítását hatékony eszköznek ítélte meg a megkérdezettek több mint kétharmada.

A németek legális online zenei szomját ráadásul most már nagyjából kéttucat zeneáruház tudja oltani, amelyek forgalmát a reklámkampányok mellett a fent említett büntető eljárások hírei is növelni fognak.

  • kapcsolódó anyagok
FÁJLCSERÉLŐK