Kulcsár-ügy: a nyomozó ügyészségre került a hamis vád miatt tett feljelentés

2008.08.18. MTI

Illetékesség és hatáskör hiánya miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek azt a feljelentést, amely a múlt héten a brókerbotránnyal összefüggésben érkezett - közölte az MTI érdeklődésére Bartha László, az NNI szóvivője hétfőn.

A brókerbotránnyal összefüggésben csütörtökön érkezett feljelentés a Nemzeti Nyomozó Irodához.

A Népszabadság pénteken számolt be arról, hogy egy, a Fővárosi Bíróság folyosóján titokban készült hangfelvétel szerint Kulcsár Attila ex-bróker védője azt javasolta egy másik vádlott védőjének: gondolják végig, "hogyan segíthetné őket Attila".

A Népszabadság a Népszava előző napi, az üggyel foglalkozó írását idézi, ami arra mutat rá: Kulcsár Attila a tárgyaláson az utolsó szó jogán akár a vádlott-társai megítélésére kedvező vallomást is tehet. Több vádlottal szemben ugyanis egyedül Kulcsár Attila vallomása szolgál terhelő bizonyítékként.

A hangfelvétel leirata eljutott a per másodrendű vádlottjához, Kerék Csabához (a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatójához), aki hamis vád gyanújával feljelentést tett az NNI-nél.

Az üggyel kapcsolatban Zámbó Gyula ügyvéd, Kulcsár Attila védője az MTI-nek azt nyilatkozta: meglepő lenne, ha valóban készült volna hangfelvétel ügyvédtársával folytatott beszélgetésről. Mint mondta, ha valamelyik ügyvéd ilyet tett volna, az nem úriemberhez, pláne nem ügyvédhez méltó viselkedés lett volna.

Az ügyvéd kijelentette: olyan beszélgetés, ami a sajtóban megjelent, hogy Kulcsár Attila majd visszavonja a vallomását, vagy megváltoztatja, ilyen fel sem merült.

A Népszabadság múlt pénteken azt írta: a hangfelvételen állítólag Zámbó Gyula felveti, miszerint védence mondhatná azt, hogy bizonyos számokat eltúlzott, valamely adatra rosszul emlékezett. Az ügyben egyébként a héten, pénteken folytatódik a tárgyalás, a tervek szerint a vádlottak az utolsó szó jogán nyilatkoznak majd, és várhatóan ítéletet is hirdet a bíróság pénteken.

A fél évtizede, 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség, 1998 és 2003 között elkövetett többmilliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila 1998 és 2003 között a K and H Equities brókercégnél jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét.

A 2003 nyarán kipattant brókerbortrány nyomán indult büntetőeljárásban Kulcsár Attilát leszámítva szinte minden vádlott tagadja bűnösségét. A vádlottak között van Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója és Forró Tamás újságíró.

Az ügyész vádbeszédében tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
ÜGYÉSZSÉG