Sólyom László az ügyvédek napján

2008.12. 1. MTI

Az ügyvédi kar szakmai és etikai minőségbiztosítására, az ügyfelek bizalmának tiszteletére hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök az ügyvédek napja alkalmából tartott rendezvényen a Legfelsőbb Bíróság épületében szombaton.

Az államfő a szakmai munka minőségbiztosítása kapcsán kiemelte az ügyvédség továbbképzésének, élethosszig történő tanulásának, az egyfolytában változó joganyag folyamatos elsajátításának fontosságát. Továbbá hangsúlyozta az etikai követelmények jelentőségét.

Mint mondta: nem szeretne "erkölcsi prédikációt" tartani, sem követelményeket megfogalmazni az ügyvédek számára, de személy szerint fontosnak tartja még azt is, hogy minél többet törődjenek az alkotmánnyal, az Alkotmánybíróság gyakorlatával.

Továbbá az államfő szerint fontos az ügyvédek együttműködése a civil szervezetekkel, jogvédőkkel.

Sólyom László kiemelte azt is, hogy az ügyvédek hozzájárulhatnak a jogbiztonsághoz, a jogegységhez, továbbá, hogy a bírósági ügyteher, a perek elhúzódása már nemcsak a strasbourgi bíróság türelmét teszi próbára, de az ügyfelekét is.

Az államfő szerint szerencsés, hogy a közvéleményt kevéssé foglalkoztatja, ki a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Sólyom László hangsúlyozta, hogy az ügyvédi pálya szépsége a hozzájuk fordulók bizalmában jelentkezik leginkább, "ezzel tisztában kell lenniük e hivatás gyakorlóinak, ezzel nem szabad visszaélniük, ezt nem szabad megcsalniuk".

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYVÉDSÉG